Nižu se reakcije na zabranu pisanja o Poliklinici i Gordani Buljan Flander

Vijesti 23. ruj 202110:35 > 11:36
Izvor: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon što je sud donio skandaloznu odluku da portal H-alter i novinarka Jelena Jindra ne smiju više objavljivati tekstove i pisati o Poliklinici za zaštitu djece i njenoj šefici Gordani Buljan Flander, stižu reakcije.

“Nezabilježen je ovo slučaj pritiska na medije i mi ne možemo govoriti o demokratskoj i slobodnoj državi i o slobodnim medijima. Možemo samo pognuti glavu kad se govori o slobodnim medijima i ljudskim slobodama. SDP podržava HND i SNH i tražimo da se ovakva praksa ne događa u Hrvatskoj!”, kazala je SDP-ova Mirela Ahmetović danas u Saboru.

Oglasilo se Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

“‘Rješenjem o osiguranju’ Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna 2021., kojim se Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala H-alter, izriče privremena mjera zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, hrvatsko pravosuđe posegnulo je za do sada neviđenom cenzurom ‘unaprijed’”, smatraju Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

Više čitajte OVDJE.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko za N1 je kazao: “Ovo je prije svega opasna odluka. Danas, sutra, ako ovo prođe, za tjedan dana neki drugi slučaj, onda može svaki političar zabraniti da se objavljuje bilo koja informacija”.

VEZANA VIJEST

Više čitajte OVDJE.

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić rekla je da je Grad Zagreb, kao osnivač Poliklinike, već trebao reagirati.

N1

“Po samom nastanku te “zamolbe” odnosno prijetnje nekoga bez obzira upravno vijeće ili ravnateljica, Grad Zagreb je kao osnivač Poliklinike trebao reagirati. Ovo je nemjerljiva reputacijska šteta. Ovako delikatna ustanova sigurno treba biti u fokusu nove gradske vlasti, posebice zbog činjenice da se prilikom njihova dolaska na vlast baš o tome govorilo, da će uvesti transparentnost u javne ustanove pa i u sva tijela upravljanja Gradom Zagrebom. Mislim da se reakcija već trebala dogoditi”, rekla je Mamić.

Više pročitajte OVDJE.

Na odluku suda reagirala je ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek.

Ministarstvo kulture i medija

“Načelni stav je da mi zaista nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše. Moje je mišljenje da svaki prijepor vezan za tekstove u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima. Na ovakav način zaustaviti, ako je točno to što se prenosi, novinara da dalje piše mi je potpuno neshvatljivo i ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom propisu”, kaže ministrica.

Više pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar