Nobilo: “Kaznena djela za koja se terete ministri uobičajena za naš sustav”

Vijesti 27. lis 202209:22 0 komentara
N1

Odvjetnik Borisa Miloševića Anto Nobilo bio je gost Novog dana i pričao o poziciji svog branjenika.

Upitan o tome što za Miloševića znači priznanje Ane Mandac, odgovara:

“To je batina s dva kraja. Ako jedna okrivljenica priznala kazneno djelo, naravno da je to neki plus za Uskok. Međutim, samo bazirati presudu na iskazu pokajnika koji svojim svjedočenjem kupuje bolju poziciju u nagodbi s Državnim odvjetništvom, ne ide. Moraju biti neki drugi dokazi”.

VEZANE VIJESTI

Nobilo je kazao da je Milošević komunicirao samo s Anom Mandac, a ne i s tadašnjim ministrom Horvatom.

“Postoje SMS poruke, ali razgovor za stolom se rekonstuira preko svjedoka. Bitno je da je Ana Mandac rekla Miloševiću što da radi, da on nju nije potakao. Podloga je također politička, kao što cijeli predmet ima politički značaj i nama to radi štetu”, ističe.

Koja je pozadina slučaja?

Objasnio je i što se točno dogodilo s tim natječajem.

“HDZ i SDSS su donijeli koalicijski sporazum i predvidjeli su između ostalog poticaje za predstavnike manjina. Odluka je Vlade donesena. Kad je došlo do operacionalizacije tog natječaja, sistem bodovanja je bio takav da se manjine ne mogu probiti. Imate natječaj za manjine, a nemate dodatne bodove ako ste manjinski pripadnik u Hrvatskoj. Milošević je u tom smislu protestirao”, govori.

Napominje da je od Miloševića zatraženo da dostavi liste da se identificiraju koje su to srpske tvrtke, jer su u Ministarstvu tvrdili da ne znaju.

“iste su dostavljene s idejom da će doći nova sredstva i da će se crta spuštati, ne preko toga”, kazao je.

Što za cijeli predmet znači činjenica da se sumnjiče četiri ministra?

“To dodaje dodatni značaj predmetu. Međutim, ako se izmaknemo iz predmeta i vidimo koji je to tip kaznenih djela, onda ćemo vidjeti da su to u nekim slučajevima zapošljavanje, natječaj i dodjela sredstava – to su pojavni oblici koji su karakteristični za sustav u Hrvatskoj koji smo izgradili – klijentelistički kapitalizam. To je uobičajeno”, rekao je.

Dodaje i da je činjenica da se u predmetu sumnjiče četiri ministra opterećenje za postupak.

“Svi će očekivati osuđujuću presudu, svi će očekivati da se osudi na simboličkoj razini kako bi se osudio taj model ponašanja koji je tipičan u Hrvatskoj. Kad bi netko htio ozbiljno, ovavkih predmeta bi na tjednoj bazi mogao proizvesti i to je ono što će biti najveći problem ovog predmeta. Mi moramo ogoliti i odmaknuti ovaj predmet od političkog konteksta”, govori.

“Natječaj je trebao biti za srpske tvrtke, to je pozitivna diskriminacija”

Pojašnjava da je natječaj trebao biti za srpske tvrtke u najsiromašnijim općinama jer je to pozitivna diskriminacija.

“Ovdje je napravljena nepravda – Vlada je donijela odluku da se pomogne najsiromašnijim općinama i manjincima koji nisu ravnopravni u tržišnoj utakmici. Oni koji su provodili natječaj su izvitoperili kriterije po kojima bi manjinci mogli dobiti poticaje”, rekao je.

“Ovogodišnji natječaj ima bodove koji manjinci mogu dobiti. On je protestirao kako se natječaj izvitoperio i manjinci nisu dobili. Ništa on nije tražio. On osobno ništa od Ministarstva gospodarstva nije tražio”, dodaje.

Nobilo kaže da Milošević ima dobre šanse ako uspiju ogoliti slučaj i baviti se kaznenim pravom na suđenju.

“Po meni je on aspolutni pozitivac i mislim da je pošten čovjek. Mislim da je jedna nova generacija političara koja nam je trebala. On se smatra apsolutno iskorištenim. I bivši HDZ-ovi ministri zaslužuju pošteno suđenje. Ja shvaćam opoziciju da je to odlična prilika za iskorištavanje za napad na vlast, međutim kad uđemo u sudnicu volio bih da se bavimo činjenicima i pravom ako je to ikako moguće”, kazao je.

Potvrdio je da optužnica još nije stigla, ali i da postupak nije veliki u smislu dokumentacije i svjedoka.

“Taj postupak ne bi smio dugo trajati. Ako on započne iduće godine, iduće godine bi mogao i završiti”, poručio je zaključno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!