Nobilo: Tuđman bi pomilovao Perkovića i Mustača, a Šušak bi prvi potpisao

Vijesti 19. tra 202214:32 > 15:41 3 komentara
N1

Odvjetnik Anto Nobilo podnio je u utorak Ministarstvu pravosuđa i uprave zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i pritom ustvrdio da bi ih pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman sigurno pomilovao, a pokojni ministar obrane Gojko Šušak potpisao taj zahtjev.

”Ne znam kakvu će odluku donijeti predsjednik Republike Zoran Milanović, ali znam da bi Franjo Tuđman, da je još uvijek živ, pomilovao obojicu dok bi Gojko Šušak bio prvi na popisu generala koji bi to potpisali”, rekao je Nobilo novinarima.

Nobilo: Perković i Mustač bi u Hrvatskoj dobili 15 godina zatvora

Perkovićev i Mustačev pravni zastupnik ističe kako danas više nema aktivne uloge u tom postupku te da će osuđenici morati čekati na donošenje odluke o mogućem pomilovanju. Što se tiče roka za odluku, Nobilo kaže kako je očekuje u razumnom roku.

VEZANA VIJEST

”Pretpostavljam da to nije predugo jer su Kaznionica u Glini i Županijski sud u Zagrebu blizu Ministarstva pravosuđa i uprave. Potrebni dokumenti se mogu bez problema pribaviti u roku tjedan – dva”, dodao je.

Upitan što očekuje od inicijative za pomilovanjem, Nobilo je odgovorio – da nema očekivanja ne bi ni krenuo u inicijativu, jer je to tako u odvjetničkom poslu.

Naglasio je kako je svjestan Milanovićeve izjave da on u principu neće potpisati pomilovanje, ali čim je riječ o principu postoji mogućnost izuzetka.

Odvjetnik smatra kako je riječ o izuzetku jer su se Perković i Mustač našli ”u škarama između neusklađenog njemačkog i hrvatskog pravosudnog sustava”.

Ustvrdio je kako bi dvojac dobio 15 godina zatvora da im se sudilo u Hrvatskoj i da je kazna izdržavanja u Hrvatskoj.

”Kad pravosuđe ne može predvidjeti sve što život nosi, kad dođe do nepravde kroz legitimno postupanje, tu postoji institut pomilovanja kao izuzetak da unese pravdu”, istaknuo je.

Pismo podrške pomilovanju Perkovića i Mustača potpisali su umirovljeni generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo i Marinko Krešić, koji je kasnije povukao svoj potpis, što je već ranije učinio general Krešimir Ćosić.

Mediji navode kako umirovljeni generali smatraju da Perković i Mustač zaslužuju pomilovanje zbog doprinosa u stvaranju hrvatske države i obrani zemlje.

Nobilo je također rekao da su generali koji su povukli svoje potpise sve javno objasnili te da nema primjedbi. ”Važno je da nitko, pa ni dvojica koji su povukli potpis, nisu doveli u pitanje sadržaj generalskog pisma”, kazao je.

Ured Predsjednika: Milanović će obaviti razgovor s generalima

Iz Ureda predsjednika Republike poručili su kako su u utorak ujutro zaprimili dopis sa zahtjevom za pomilovanjem i da će Zoran Milanović obaviti razgovor s generalima, ali neće biti posebnog sastanka na tu temu.

Perković i Mustač osuđeni su u kolovozu 2016. na sudu u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Mustač je bio optužen da je kao politički šef Službe državne sigurnosti u Zagrebu u proljeće 1982. dao nalog Perkoviću koji je u to vrijeme vodio odjel II (suzbijanje neprijateljske emigracije) u Službi državne sigurnosti u Zagrebu, da pripremi ubojstvo Đurekovića u Njemačkoj.

Đureković je likvidiran 28. srpnja 1983. godine u Wolfratshausenu, tridesetak kilometara od Münchena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare