Nobilo: Vrhovni sud izrastao je u zatvorenu kastu u kojoj nema provjetravanja

Vijesti 09. ožu 202109:25 > 12:47
Anto Nobilo
Izvor: N1

Odvjetnik Anto Nobilo gostovao je u Novom danu i komentirao previranja između predsjednika Republike i HDZ-a oko izbora novog predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda.

Milanović je, podsjetimo, za novu predsjednicu Vrhovnog suda, Hrvatskom saboru predložio profesoricu s Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević. S obzirom na to da profesorica Đurđević nije jedna od prijavljenih kandidatkinja na javnom natječaju Državnog sudbenog vijeća, vjerojatno je da predsjednik Sabora neće prihvatiti taj prijedlog jer, kako tvrdi, nije poštovana procedura.

Nobilo pak smatra kako je Milanović na neki način pogodio bilo javnosti.

“Vidi se da mu je rejting porastao. Nitko nije zadovoljan s pravosuđem, ali nažalost aktualna većina u Saboru ništa ne radi da napravi reformu pravosuđa. Predsjednik ne može napraviti reformu pravosuđa, ali može unijeti neko provjetravanje, neki dašak novoga bar u Vrhovni sud i na nekoj simboličkoj razini pokušati nešto malo promijeniti ili dati signal da su pravosuđu nešto može promijeniti”, kazao je Nobilo.

Vrhovni sud izrastao u zatvorenu kastu

I Vrhovni sud i pravosuđe su, smatra Nobilo, na neki način izrasli u jednu zatvorenu kastu gdje se unutar sebe repliciraju i tu nemamo provjetravanja, tvrdi.

VEZANE VIJESTI

“U zrelim demokracijama i zrelim pravosuđima vi možete s pozicije državnog odvjetništva ići, čak je to u Njemačkoj u pravilu da je netko državni odvjetnik pa bude sudac jedno vrijeme pa se vrati u državno odvjetništvo da se na neki objektivniji način sagleda pravna norma i primjena te pravne norme. S druge strane, profesori često idu na Vrhovni sud, ali i suci Vrhovnog suda postaju profesori. Odvjetnici postaju članovi vrhovnog suda i na taj način se ta jedna zatvorena kasta koja imitira klijentelistički kapitalizam koji vlada u Hrvatskoj. Na neki način zrcali se i situacija u pravosuđu. Imate istaknute pojedince, imate njihove sljedbenike, imate frakcije, imate klijentelističke odnose”, rekao je.

Nobilo je mišljenja kako te frakcije treba razbiti.

“Ne može se samo s novom predsjednicom Vrhovnog suda, međutim dobar je primjer na simboličkoj razini. Predsjednik je izabrao, po meni bolju kandidatkinju i nije mogao izabrati, nju je jednostavno teško odbiti. Ja tu ne vidim previše pravno-procesnih problema nego vidim politički problem jer su se dvije strane ušančile u svoje pozicije”, smatra.

Ne smatra da je Zakon preveliki problem, već ključnim vidi političku volju.

“Kad bi bilo političke volje, onda je vrlo jednostavno. Zakon o sudovima koji govori da DSV prikuplja kandidate treba tumačiti više u svjetlu pravne norme, a to je Ustav. To onda znači da je taj proces DSV-a koji se javlja kao administrator kako bi pomogao predsjedniku da dođe do što šireg kruga kandidata treba shvatiti kao pomoć predsjedniku, ali ne kao ograničenje predsjednika. Jer, ne može zakonom ograničavati ustavne ovlasti. Dakle, preko DSV-a predsjednik dolazi do šireg kruga ljudi koji su zainteresirani, ali u konačnici izvornu izvršnu ustavnu ovlast predsjednika da kandidira predsjednika Vrhovnog suda nitko ne može ograničiti”, kazao je Nobilo.

Je li Zakon o sudovima svojevrsno ustavno ograničenje predsjedniku?

Zakon o sudovima očigledno je manjkav, misli Nobilo.

VEZANE VIJESTI

“Ako netko ne ispunjava uvjete ili ne dostavi dokumentaciju tko je taj koji će ga eliminirati s mjesta kandidata. Ono što je u ustavnom smislu najproblematičnije – ne možete Zakonom mijenjati ili ograničavati ustavne ovlasti predsjednika. Zakon je propis nižeg ranga, on mora biti u suglasnosti s Ustavom, a ne protivan Ustavu. Zakon se ne može tumačiti ili ne može postojati zakon koji ograničava ustavne ovlasti predsjednika. Zato ja dajem tumačenje kao jedan kompromis da taj zakon treba tumačiti kao administrativnu pomoć predsjedniku pri donošenju odluka o kandidatu, ali ne kao ograničenje predsjednika”, ističe.

Osvrnuo se i na riječi predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji je kazao kako predsjednik Republike nije poštovao proceduru.

“Oni su zauzeli svoje pozicije, a vladajuća većina neće staviti na dnevni red taj zakon. Ako ga pak opozicija i uspije nekako staviti na dnevni red, vladajuća većina neće glasati o tome. Tu će biti prije svega žrtva profesorica Đurđević, ali i žrtva će biti i Vrhovni sud, jer Vrhovni sud će propustiti priliku da zaista dobije predsjednika od formata koji sve uvjete zadovoljava zbog političkih prepucavanja”, kazao je Nobilo.

“Jedno je izbor predsjednika i ako ima dobre volje, to se može napraviti vrlo jednostavno. Druga je stvar što se preko izbora predsjednika očito vode političke bitke. To se može riješiti samo političkim dogovorom. Procedura i formalnosti su tu manje važne jer one nisu važne, važna je politička volja”, dodaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar