Noćas počinje ljetno računanje vremena, kazaljke se pomiču jedan sat unaprijed

Vijesti 27. ožu 202107:51 > 22:12 0 komentara
Freeimages

Hrvatska i ostatak Europe vraća se na ljetno računanje vremena u noći sa subote, 27. ožujka na nedjelju, 28. ožujka tako da se 2 sata računa kao 3 sata.

Podsjetimo, sat će se pomaknuti unaprijed u nedjelju u 2 sata ujutro, tako da se 2 sata, 00 minuta i 00 sekundi računa kao 3 sata, 00 minuta i 00 sekundi, izvijestio je Državni zavod za mjeriteljstvo, sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena.

Ljetno računanje vremena bit će na snazi do 31. listopada 2021.

Iz HEP-a su izvijestili kako će se, prelaskom na ljetno računanje vremena, električna energija utrošena od 8 do 22 sata obračunavati prema višoj tarifi (VT), a energija utrošena u razdoblju od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi (NT).

Rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina

Prelaskom na ljetno računanje vremena sunce će kasnije izlaziti, ali će kasnije i zalaziti zbog čega će dani imati manje svjetla u jutarnjim i više svjetla u popodnevnim satima.

U EU rasprava o ukidanju procedure pomicanja sata traje već niz godina, no još uvijek se ne zna kada će se to stvarno i dogoditi. Ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da je velika većina građana Europske unije protiv pomicanja kazaljki na satu, a Europska komisija je najavila takvu odluku. No, zbog različitih stavova članica predložila je da svaka zemlja za sebe odluči hoće li nakon 2021. godine pomicati sat ili neće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!