Nova afera u MUP-u: Šef u riječkoj policiji optužen jer se službenim automobilom vozio u vikendicu

Vijesti 06. ruj 202315:21 1 komentar
Zeljko Lukunic/PIXSELL

USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv dvojice riječkih policajaca - nekadašnjeg načelnika Postaje pomorske i aerodromske policije Damira Brnasa, te jednog njegovog podređenog policijskog službenika. Tereti ih se za nezakonito korištenje službenog vozila i lažiranje podataka u službenoj evidenciji tog vozila. 

Riječ je o slučaju što ga je USKOK počeo rasplitati krajem prošle godine. Tijekom istrage je utvrđeno da je načelnik Brnas 1. lipnja do 4. listopada 2022. nezakonito koristio službeni automobil za privatne potrebe. Vozio se od posla do vikendice u susjednoj županiji.

Detalji optužnice

Prema optužnici zlorabio je službeni automobil najmanje devet puta, te oštetio MUP-a za nešto više od 206 eura. Toliko, naime, iznosi trošak goriva koje je iskoristio za privatno vozikanje.

Njegov suradnik je optužen da je od 1. kolovoza do 4. listopada 2022. u Nadzornu knjižicu MUP-a za službeno vozilo što ga je Brnas koristio upisao netočne podatke o prijeđenoj kilometraži i relaciji.

“Iako je znao da ti podaci ne odgovaraju stvarnom stanju potvrdio ih je svojim potpisom”, navedeno je u optužnici.

Zlorabili funkcije

Bivši načelnik i njegov suradnik optuženi su za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje. Brnas je zbog ove afere u međuvremenu i smijenjen, te je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Izvori N1 iz PU primorsko-goranske uvjeravali su na početku ove afere kako se radi o sukobu klanova u lokalnoj policiji, no na kraju je sve rezultiralo optužnicom protiv Brnasa. USKOK je obuhvatio svega nekoliko mjeseci spornog korištenja policijskog vozila, iako su prve informacije govorile da se Brnas godinama vozio s posla u vikendicu MUP-ovim automobilom.

Vozio se do svoje vikendice koja se nalazi u susjednoj Ličko-senjskoj županiji, točnije u mjestu Sveti Juraj kraj Senja.

Eksponirani načelnik

O ovom dovršenom kriminalističkom istraživanju policija nije obavijestila javnost, već su se oglasili tek nakon upita novinara.

Inače, prije nego što je došao na čelo Postaje pomorske i aerodromske policije Brnas je bio načelnik Policijske postaje u Opatiji. Nerijetko je istupao u medijima govoreći o sigurnosnoj situaciji na području za koje je bio zadužen. Još krajem rujna prošle godine, u povodu Dana policije, na policijskom brodu ‘Marino Jakominić’ bio je domaćin učenicima Osnovne katoličke škole ‘Josip Pavlišić’ iz Rijeke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare