Odgovor na rat u Ukrajini: Što sve uključuje nova EU strategija?

Vijesti 02. ožu 202415:44 0 komentara
PETER KLAUNZER / POOL / AFP / ilustracija

Nova strategija je odgovor Europske unije na rat u Ukrajini i potrebu ponovnog pokretanja proizvodnje oružja i streljiva.

EU želi prebaciti svoju obrambenu industriju na ratne temelje, a plan je izložen u nacrtu strategije europske obrambene industrije na 27 stranica u koji je Politico imao uvid.

Cilj EU-a jest promijeniti način na koji financira i prodaje oružje, što je potaknuto ratom koji je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo, ali i nizom upozorenja sa zapada koja sugeriraju da bi ruski lider u nadolazećim godinama mogao napasti članicu NATO-a.

Jedna od predloženih mjera čak kopira shemu američke inozemne vojne prodaje, olakšavajući prodaju oružja trećim zemljama, a druga bi mjera olakšala vladama preuzimanje civilne proizvodnje u slučaju nužde.

Dužnosnik Europske komisije izjavio je da europska obrambena industrija nije dovoljno konkurentna. “Nismo u mogućnosti proizvoditi na vrijeme i u dovoljnoj količini.”

U nacrtu se ne navodi iznos subvencija, no Politico vjeruje da su u pitanju milijarde eura. Glavni cilj Europske obrambene industrijske strategije, koja nije obvezujuća, jest da blok prođe kroz “promjenu paradigme s hitnog odgovora na obrambenu spremnost”.

Europska komisija želi osigurati da europske vlade kupuju više europske vojne opreme i zajedničku nabavu naoružanja kako bi potrošnja bila učinkovitija.

Što se tiče opskrbe, Bruxelles nastoji učiniti Europsku obrambenu i tehnološku industrijsku bazu (EDTIB) manje sklonom riziku i fleksibilnijom. Bruxelles želi da Ukrajina sudjeluje u zajedničkoj nabavi kao da je Kijev članica EU.

Politico je izdvojio nekoliko ključnih stvari.

Pojednostavljenje nabave

Europski program naoružanja uskladio bi postupke nabave. Vlade koje kupuju zajedno imat će koristi od izuzeća od PDV-a.

Također, u ovo su uključena i rješenja na europskoj razini za zaštitu spornih područja poput svemira, kibernetike, zraka i mora.

Uspostavila bi se i Grupa europske obrambene industrije na visokoj razini koja bi pomogla u koordinaciji nabave i programiranja. Od Komisije se također očekuje da postavi zajednički cilj nabave, ali taj broj još nije u nacrtu.

Olakšavanje prodaje oružja

Jedna od najhrabrijih ideja Komisije jest kopirati američki sustav, gdje Washington potpisuje ugovore izravno s drugim prijestolnicama kako bi se prodaja oružja učinila lakšom. Ta je ideja ušla u ovaj nacrt.

U dokumentu se Komisija žali da su zemlje članice požurile kupiti više oružja jer se sigurnosno okruženje pogoršalo nakon ruskog napada na Ukrajinu, a to je dovelo do skoka u kupovini od američkih tvrtki.

Više novca za zajedničku nabavu

Cilj je potaknuti suradnju i zajedničku nabavu, kao i podupiranje razvoja oružja financiranog iz Europskog obrambenog fonda i industrijskog povećanja.

Održavanje visoke proizvodnje

Komisija također želi subvencionirati proizvodne kapacitete s milijardu eura kako bi održala industriju oružja čak i kada je potražnja spora.

Politico navodi i jednu kontroverznu zamisao, a to je da Komisija želi razmotriti ovlasti za preuzimanje civilnih proizvodnih linija ako je potrebno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!