Nova istraga protiv Kovačevića: Za pogodovanje kupovali odjeću njemu i obitelji

N1

Uskok je pokrenuo novu istragu protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića kojeg sumnjiči da je od poduzetnika Kreše Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete osumnjičenika, u četvrtak izvijestilo da je pokrenulo istragu zbog sumnje na primanje i davanje mita.

Kovačića tereti da je od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. tražio od Peteka da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za pogodovanje u okviru Janafovih nabava za izbor izvođača radova.

To se, tvrde u Uskoku, odnosi i na pogodovanje u okviru radova za koje su u takvim nabavama odabirani Petekova tvrtka Elektrocentar Petek i njegovi poslovni partneri.

Kovačević informirao Peteka o klasificiranim Janafovim planovima

Precizirali su da je Kovačević najprije informirao Peteka o Janafovim poslovnim planovima, planiranim investicijama i dinamici provođenja izbora izvođača radova, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna.

Time je omogućio Peteku odabir investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a ujedno i prednost pred konkurentima u pripremi natječaja za izvođenje radova.

Kovačević je potom, nastavlja Uskok, odobravao natječaje za koje je Petek pokazao interes, a u slučaju da su ponude Peteka i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, preraspodijeljivao je novac u okviru Janafovog proračuna kako bi nabave bile dodijeljene Peteku i partnerima po njima prihvatljivim uvjetima.

Pritom je Kovačević davao suglasnost za odabir Petekove tvrtke i njegovih partnera, iako ta Kovačevićeva ovlast nije propisana Janafovim Statutom ni pravilnicima.

U Uskoku ističu i da je Kovačević nakon zaključenja ugovora osiguravao žurnu isplatu predujma Elektrocentru Petek i Petekovim poslovnim partnerima, kao i redovite te žurne isplate za izvedene radove.

Sumnjaju da je Petek u zamjenu za dobivanje poslova isplatio Kovačeviću najmanje 13.272 eura u gotovini, a Petek je, na Kovačević zahtjev, podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta.

Petek je odjeću, nadodaje Uskok, kupovao Kovačeviću, članu njegove obitelji te njegovim prijateljima i poznanicima.

Uskok je u srpnju 2022. podigao optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i njihovih suokrivljenika za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.

Tvrde da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna.

Kovačević optužen da je od Peteka dobio dva stana

Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uz Kovačevića i Peteka optužnicom su obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

I dok tužiteljstvo osumnjičene tereti za teška korupcijska nedjela i traži oduzimanje protupravno stečene dobiti, Kovačevićeva obrana optužnicu naziva “lažnom, izmišljenom i naručenom”.

Obrana smatra i da sud neće potvrditi ovu optužnicu, a ako to i učini kažu da će na suđenju “dokazati istinu”.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Petek je, uz novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića, zahvaćen istragom i u drugom kraku afere Janaf koja se također odnosi na namještanje poslova Elektrocentru Petek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.