Nova ljevica tvrdi da je 3D zebra u Karlovcu preplaćena, Gradska četvrt da nije

Vijesti 23. stu 202115:25 0 komentara
Photo by Pete Walls on Unsplash

Karlovački oporbeni gradski vijećnik Dimitrije Birač (Nova ljevica) ustvrdio je u utorak da je 3D zebra u Gradskoj četvrti Grabriku stajala 54.000 kuna i da je znatno preplaćena, no predsjednik Vijeća te četvrti Frane Kaleb tvrdi pak da je trošak 37.375 kuna, s četiri godine jamstva.

Birač je u utorak na konferenciji za novinare kod jedine 3D zebre u Karlovcu istaknuo da su Alen Katić (HDZ) i Frane Kaleb (HSU) iz Vijeća Gradske četvrti Grabrika koordinirali projektom, ali je ponajprije prozvao gradonačelnika Damira Mandića (HDZ), autora projekta Kakvart u sklopu kojeg se, uz donaciju Heinekena, u gradu na godinu odradi oko 20 projekata za pojedine gradske četvrti i mjesne odbore.

“Mandić je nas vijećnike na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gledao u oči i rekao da HDZ-ovi članovi vijeća svih gradskih četvrti rade volonterski, besplatno, da se oni žrtvuju za zajednicu, a eto na projektu ove zebre volonterski rad obračunat je 7000 kuna”, rekao je Birač i pozvao gradonačelnika da to istraži.

Novinarima je Birač dao preslik tiskanice sa 7000 kuna obračunatoga volonterskog rada te ukupnom cijenom projekta od 54.125 kuna, ali na njoj stoji da iz gradskog proračuna ide 37.375 kuna.

“Grad je, dakle, oko 35.000 kuna platio Pismoradu da načini ovu zebru. Oni su za iznos od 4500 kuna izradili projekt, a onda uzeli podizvođača, Signal promet, da realizira posao”, rekao je Birač i upitao tko normalan uzima podizvođača za tako mali posao kao što je izrada zebre, osim ako je posao preplaćen. Zato je, dodao je, Signal prometu poslao upit za cijenu i “dobio ponudu na iznos od 18.750 kuna s PDV-om”.

“Karlovac je jedan od nekoliko gradova koji imaju 3D pješački prijelaz i to je dobro, nisam zlonamjeran, ali se moglo za isti novac napraviti dvije, tri zebre, ili da su se stavile antistres podloge i vrtuljci na jedno dječje igralište, što zaista treba”, rekao je Birač

Dodao je kako možda “puše i na hladno”, ali je, kako je rekao, oprezan je prema toj ekipi. Ako se jedna zebra prenaplaćuje 70 posto, što se tek događa na projektima vrijednima više milijuna kuna, upitao je Birač.

Iznio je i primjere racionalnijeg trošenja novca za prometnu signalizaciju u Sloveniji, gdje ima gradova čije gradske tvrtke to rade, a kao domaći primjer naveo je Viroviticu.

Odmah nakon Biračeve konferencije za novinare stiglo je priopćenje predsjednika Vijeća Gradske četvrti Grabrika Frane Kaleba, koji tvrdi kako je grad za zebru platio 40.000 kuna, da je potrošeno 37.350, a nepotrošenih 2625 kuna Gradska četvrt vratit će u gradski proračun.

Kaleb također “prema izjavi izvođača radova” tvrdi da se njihov stručni elaborat može primijeniti i da može služiti i za izradu 3D zebri na drugim mjestima u gradu, te da je prva zebra u dijelu Ulice kralja Petra Krešimira usporila promet i “pokazala se učinkovitom”.

Izrađena je od tzv. hladne plastike, čime se postigla kvaliteta i dugotrajnost, ističe Kaleb i dodaje da je upravo kvalitetan materijal razlog što je izvođač radova dao četverogodišnje jamstvo na tu zebru.

U Vijeće Gradske četvrti Grabrika stigle su tri ponude – Pismorada iz Zagreba, Signalinee iz Kukuljanova i Crtorada iz Varaždina, koje su se kretale od 37.375 kuna do 42.250 kuna, a odabrana je Pismoradova kao najjeftinija i s jamstvom.

Kaleb oštro poriče da je netko dobio 7000 za volonterski rad, koji je najprije “bio prikazan”, ali “u financijskom djelu projekta nije obračunat”.

“Naš je rad samo volonterski i nipošto se ne isplaćuje, pa isti nije ušao u konačni iznos od 37.350 kuna troška izrade zebre”, zaključio je Kaleb.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!