Nova nada za oboljele od raka pluća! U KBC-u Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveden težak zahvat

Vijesti 23. sij 202420:11 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL/Ilustracija

Liječnički tim iz KBC-a Zagreb prvi put u Hrvatskoj izveo je video-torakoskopsku resekciju pluća. Takozvana "Sleeve" resekcija omogućuje minimalno invazivan pristup i izvodi se na pacijentima s lokalno uznapredovalim rakom pluća koji je zahvatio središnji dišni sustav i krvne žile. Velika je to nada i vijest u zemlji u kojoj je rak pluća vodeći uzrok smrti i kod žena i kod muškaraca.

65-godišnjem godišnjem Ivanu karcinom pluća zahvatio je i dišni sustav, nakon operacije, prima kemoterapije, piše HRT.

“Operacija je dobro prošla, dobro se osjećam i za sad je dobro, radite po kući, isto kao da nisam bio na operaciji”, rekao je Ivan Koščak.

Liječnici objašnjavaju kako im je to uspjelo. “Jedina alternativa mu je bila ili odstranjenje cijelog plućnog krila s te strane ili pokušati maksimalno sačuvati plućnog tkiva koliko se može tako da se ponovno spajaju dijelovi koji su izrezani. U ovom slučaju smo spajali dio desnog glavnog bronha i bronha za srednji donji režanj”, kazao je Dorian Hiršl, dr. med., specijalist kardiotorakalne kirurgije, KBC Zagreb.

Operacija je trajala pet sati

Operacija je trajala pet sati i riječ je o teškom i složenom resekcijskom zahvatu u torakalnoj kirurgiji. “Bez širenja rebara, s vrlo malim rezom, svega tri centimetra između rebara, pacijenti imaju kraći boravak u bolnici, uzimaju manje analgetske terapije i mogu se puno prije vratiti svom normalnom životu”, istaknuo je Hiršl.

“U ovakvim situacijama mi zapravo odstranjujemo onaj dio koji je zahvaćen s tumorom, a sačuvamo onaj zdravi dio koji ne moramo ukloniti. Osjećaj je savršen, ali to je naša zadaća. Mi moramo pomicati granice i moramo našim pacijentima u Hrvatskoj omogućiti da dobiju svu moguću terapiju koju mogu dobiti vani”, naglasio je Goran Madžarac, dr.med., specijalist kardiotorakalne kirurgije, KBC Zagreb.

Znanje stjecali u poznatim svjetskim klinikama

Znanje su stjecali u poznatim svjetskim klinikama, u Njemačkoj, Austriji, Pekingu, Šangaju. “Ja sam osobno otišao i u Šangaj u tamo najveću kliniku za torakalnu kirurgiju gdje sam radio dva tjedna. Preciznost je ključna, a pomaže i to što imamo kameru koja nam uvećava pa čak i bolje vidimo nego na otvorenoj operaciji onda nam to olakšava situaciju. Ključno je zato što je pacijentima puno lakši oporavak i nemaju veliki rez”, naglasio je Ivan Bunjevac, dr.med., specijalist kardiotorakalne kirurgije, KBC Zagreb.

Uz kirurge, na zahvatu su bili i anesteziolozi i medicinske sestre. “Izuzetna čast je sudjelovati na ovakvoj vrsti operacije s obzirom na to da je provedena prvi put u Hrvatskoj”, istaknula je Lidija Trepšić, instrumentarka, KBC Zagreb.

Nova je to nada za oboljele od karcinoma pluća zbog kojeg u Hrvatskoj godišnje umre oko 3000 građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!