Nova runda previranja između Pantovčaka i Banskih dvora

Vijesti 10. pro 202122:21 3 komentara
zoran milanović
N1 / Ivan Hrstić

U zrakoplovnoj bazi na Plesu obilježena je 30. obljetnica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Novinari su ovaj put pozvani, no nije im omogućen razgovor ni s jednim pilotom ili drugim časnikom, samo s vrhovnim zapovjednikom. Bila je to, dakako, samo još jedna prigoda za novu rundu previranja između Pantovčaka i Banskih dvora.

HRZ-ov 30. rođendan, ali fešte nema, avioni su prizemljeni, baš kao što je prizemljena komorna atmosfera. Kao da ne stižu Black Hawkovi, kao da nisu kupljenI Rafalei. Ministar obrane Mario Banožić, dakako, i dalje je persona non-grata.

VEZANE VIJESTI

“Pobjegao je, ne usudi se doći zato što se vjerojatno radi na njegovoj smjeni. To je valjda jasno”, komentirao je predsjednik Republike Zoran Milanović. Premijer Andrej Plenković se baš i nije trudio dati uvjerljiv demanti. Na pitanje radi li na smjeni Banožića, kratko i jasno odgovorio je “ne” i slijegnuo ramenima.

No, nije bilo ni načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja. Hranj je negdje na godišnjem. Milanović ponavlja – Banožić mora otići, tvrdi da tako misle mnogi u HDZ-u. No, što je s onima u HDZ-u koji misle da bi u paketu trebao otići i Hranj?

“Vi uspoređujete Hranja i Banožića, dajete molim vas”, odgovorio je na to Milanović, dodavši da se to mora malo denivelirati i shvatiti da to nije na istoj razini.

Milanović nastavlja s optužbama da cijena Rafalea skandalozno raste

Predsjednik nastavlja i s optužbama da cijena Rafalea skandalozno raste.

Traži da mu Vlada dostavi sve ugovore: “200 milijuna eura je maznuto, nestalo je.”

VEZANE VIJESTI

Ali ipak, lekcija za nas prebukvalne novinare – predsjednik možda ipak nije mislio baš tako doslovno. “Mislite da sam rekao doslovno da je netko došao s vrećama krumpira i natrpao novac u njih? Metafora i metonimija, ne znate za to?”, upitao je Zoran Milanović.

Dakle, “maznuto” u smislu – u proračunu zbog toga nema stavke za oklopna vozila Bradley. No, doslovno ga shvaća i premijer. Kaže, razlika je uobičajena – PDV + indeksacija cijena, plus troškovi infrastrukture i obuke. No, objave ugovora neće biti.

O “maznutih” 200 milijuna eura govorio je i Plenković; “Evo, tu su tih maznutih 200 milijuna eura, koje je recimo netko iz Povjerenstva stavio sebi u džep.”

“A tko, tko?”

“Evo ja, recimo, nema što raditi, nego točno ovih tu. di su pare, tu su”, govori Plenković i lupka po stolu.

Plenković “solira” u Ukrajini, udruge odgovaraju Milanovića…

Milanović oštro udara po Plenkovićevim izjavama o Ukrajini. “Jel’ se konzultirao sa mnom? Nije! Apsolutno je to njegovo soliranje, zato što u tome nisam ja. Mislim da nije riskantno za Hrvatsku, ali mislim da je to naprosto njegov osobni drajv“, komentirao je predsjednik RH, na što se premijer kratko osvrnuo: “Ove trivije, šarlatanstvo, koje on s tim tezama baca u eter su na njegovu sramotu, ovo što on radi je u biti sramota, meni je zapravo njega čak malo i žao.”

U žestokom odgovoru na pismo udruga koje ga prozivaju zbog “prelaska na tamnu stranu” Orbana, Tuđmana, Merčepa, Dodika, i Mladića, Milanović ponovno pokazuje da mu diplomacija nije jača strana. “Ti ljudi su poremećeni! Neke od njih znam, neki su i zločesti! Što je Orban, ratni ubojica? On je za mene jedan klaun. Kakve veze Dodik ima s ratom, on je u ratu imao čiste ruke”, komentirao je Milanović.

Predsjednik je uputio i poruku onima koji kažu da upravo izgubio drugi mandat.

“Tko je uopće rekao da mene zanima drugi mandat?!? Neću se dodvoravati antifašistima, to su obični šibicari. Naprasto, neka mi se više ne javljaju.”

Helikopteri Black Hawk “samo što nisu stigli”, no nema ni prve lopate za hangare, ponavlja Milanović. No. čini se da je ipak pretjerao u najavama da će skupocjene letjelice ostati na kiši. Kako sam najavljuje, privremeno će biti u najmodernijem hangaru na Plesu, zajedno s dežurnim parom Migova 21.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare