Nova školska godina uz nova, blaža pravila, ali s mnogo pitanja

Vijesti 03. ruj 202118:04 0 komentara
Damir Spehar/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je u petak kako je sve spremno za početak nove školske godine, da "sva djeca idu u školu" te da su dane jasne upute o postupanju za sprječavanje zaraze koronavirusom i da ih je Ministarstvo objavilo u suradnji s HZJZ-om.

Učiteljski sindikati kažu da je puno nedoumica i otvorenih pitanja oko epidemioloških pravila dva dana uoči nove školske godine, a ministar obrazovanja trvdi da je sve spremno – kaže i da se odustalo od covid-potvrda za djelatnike, ali najavio ih za roditelje.

Učenici pozitivni na koronavirus ostaju kod kuće dok ne prebole bolest, a ostali idu u školu i održavaju propisanu distancu, rekao je Fuchs uoči ponedjeljka, 6. rujna, kada počinje nova školska godina.

VEZANE VIJESTI

“Što se tiče kretanja hodnicima, vožnje javnim prijevozom i školskim autobusima, učenici moraju imati maske i sve skupa je olabavljeno u segmentima gdje smo zaključili da nije imalo prevelikog utjecaja na širenje zaraze”, pojasnio je Fuchs.

“Prema tome, ne vidim da nešto nije spremno, dane su i detaljne upute ravnateljima s raznim varijantama i uvijek nam se mogu javiti i tražiti savjet”, dodao je.

Upitan o cijepljenju zaposlenih u sustavu obrazovanja, ministar je potvrdio da ostaje sve kao i do sada te pozvao sve koji to još nisu učinili da se cijepe.

Nova školska godina uz nova blaža pravila, ali s mnogo pitanja – što kada se učenik zarazi, tko odlučuje trebaju li roditelji covid-potvrdu za sastanak u školi, je li zadnja Ministarstva ili osnivača škola… Što se ministra tiče, problema nema.

“Ne vidim da nešto nije spremno. Osim uputa koje su dignute na stranicama i koje smo radili s HZJZ-om, imate i detaljjne upute koje su išle prema ravnateljima i uvijek nam se mogu obratiti za dodatne upute”, kaže ministar.

Nije to tako jednostavno, poručuju pak sindikati

“Neke škole su čak donijele odluke uz suglasnost osnivača i lokalni stožeri da se negdje ne trebaju nositi maske od 5. do 8. razreda, rekla je glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan.

I tako se već na prvoj stepenici dolazi do različitih praksi koje će uglavnom zbunjivati učenike i roditelje.

Još jedan primjer su i covid-potvrde. Ministar je u razgovoru za Media servis spomenuo da se razmišljalo o različitim scenarijima te da se odustalo od covid-potvrda za zaposlenike u školama, ali ne i za roditelje.

“Tu će biti kontrola kako bi se mogli održavati sastanci u školi, a tražit će se i potvrda od onih koji budu u školi održavali neke priredbe i slično”, rekao je Fuchs.

Sindikati upozoravaju da tu odluka također ovisi prvenstveno o školi.

“Svaka školaska ustanova može donijeti odluku da se roditeljski sastanci uživo odvijaju uz covid-potvrde, što može dovesti do različitih praksi”, upozorava Tuškan.

Ako se pita srednjoškolske ravnatelje, većih poteškoća nema. Prethodno iskustvo pripremilo ih je na sve scenarije.

“Znamo što nam je činiti. Do sada smo dokazali da smo prilagodljivi kao sustav i da možemo prilagoditi nastavu on-line ili uživo, a sve izazove koje će nam školska godina pružiti, mi ćemo uspješno riješiti”, rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja

Posebne motivacije prosvjetarima za cijepljenje, osim poruke ministra, neće biti.

“Mi smo na negdje na 60 posto prosjeka. To je prosjek u gimnazijama. Visoko obrazovanje je na preko 70 posto. Neće se prisiljavati. Kampanja je ovo. Ne vidim razloga zašto se netko ne bi cijepio, osim nekog strogog medicinskog razloga”, ističe ministar Fuchs.

Sindikati se tu slažu – prisila nije rješenje.

“Smatramo da nikakava razdvajanja i prilsile nisu dobre. Djecu se treba učiti kritičkom razmišljanju, razdvajanju bitnih od nebitnih informacija”, kaže Tuškan.

Bitne i nebitne informacije teško je razlikovati i odraslima jer su oni kojima se u početku najviše vjerovalo, često prilagođavali i mijenjali stavove i mišljenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!