Novaković: Ako me premijer poziva na politički angažman, razmislit ću

Vijesti 10. lis 202111:13 0 komentara
N1

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i Frane Staničić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Točki na tjedan razgovarali su o novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Staničić smatra da je zakon svakako poboljšanje u odnosu na stanje koje postoji.

“Bitno je proširen krug obveznika primjene zakona, postoji određeno povećanje sankcije za nepoštivanje odredaba i ono što bi posebno naglasio je skraćivanje postupka. Imamo jedinstven postupak, jednu odluku i skraćenje pravne zaštite. Budući da je za pravnu zaštitu zadužen samo Visoki upravni sud RH”, kaže.

Novaković pak kaže da bi netko tko se ne bavi tom temom mislio da je to korak naprijed.

“Načelno bi se moglo gledati da je to super. Netko tko prati rad Povjerenstva, taj netko zna da ovo ne može biti korak unaprijed. Mi to kao Povjerenstvo ne smatramo nekim iskorakom, pogotovo u smjeru borbe protiv korupcije”, komentirala je.

Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru je dao izjavu o izmjenama Zakona, ali je rekao kako neki iz Povjerenstva očito imaju i političke ambicije. Novaković kaže da joj je drago što se premijer bavi njenim karijernim putem, ali da je očito loše informiran.

“Povjerenstvo je zatražilo da se u novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa stavi godinu dana coooling off i da bude u kontekstu politike. Dakle, da se godinu dana ne možemo politički angažirati. Toi u zakonu nije prošlo i to je tako”, rekla je Novaković.

Rekla je da u ovom trenutku doista nema političkih ambicija.

“Ako je to neki poziv ili izazov, razmislit ću o tome”, prokomentirala je cinično Novaković na premijerovu izjavu.

Članak 5. Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Staničić se osvrnuo na članak 5. Zakona koji govori o ponašanju dužnosnika.

“Što se tiče članka 5, iz njega je manje više jasno kako se dužnosnik ne bi smio ponašati. Ono što je bitno i što stvarno treba naglasati, Povjerenstvo nikada nije bilo etičko tijelo. Postoji li u RH neko tijelo koje je u isto vrijeme etičko tijelo i upravno tijelo? Zašto bi onda jedino u pravnom poretku RH bilo etičko i upravno tijelo? Upravni postupak završava upravnim aktom. Ja čvrsto smatram da se ne može govoriti o Povjerenstvu i kao etičkom tijelu, već samo upravnom”, smatra on.

Povjerenstvo se, kaže Staničić, neće pretvoriti u prikupljača imovinskih kartica.

“Uzeli smo lokalna tijela i lokalne ustanove. Članovima predstavničkih tijela se naložilo da se obaviještava o imanju udjela u dioničkim društvima. Uvedena je jedna nova sankcija za nedostavu dokumenata. Ja bih volio da je taj iznos veći, ali postoje elementi koji ojačavaju položaj povjerenstvu”, objašnjava.

Novaković pak kaže da bi bilo korektno da su članovi Radne skupine dobili zakon prije nego što on ode u javnu raspravu.

“Mijenjale su se neke odredbe o kojima uopće nismo razgovarali poput reizbora članova. Sada se bivši članovi više uopće ne mogu za predsjednika. Izbacio se pravosudni ispit, što je loše. Naši savjetnici imaju pravosudni ispit, a kuda ne bi trebali imati predsjednici. Ako mi nismo etičko tijelo, onda bi svi trebali biti pravnici unutra. Postoji u Sloveniji komparativno tijelo. Imaju i etiku i integritet i upravni postupak”, pojasnila je Novaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!