Novaković: Novim zakonom Povjerenstvo izgubilo dio ovlasti i nije ojačalo

Vijesti 19. lis 202221:39 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković ocijenila je u srijedu u Saboru da novim zakon Povjerenstvo nije ojačalo, iako su njime povećane novčane kazne za prekršitelje.

Sankcije su povećane, ali nije problem u njima, rekla je Novaković u saborskoj raspravi o radu Povjerenstva u 2018. godini, temi koja je na raspravu došla na inicijativu oporbe, koja je to više puta apostrofirala, prozivajući vladajući HDZ.

Po prvi puta u Hrvatskom saboru branite izvješće za prvu godinu u kojoj ste vodili Povjerenstvo, a to predstavlja poraz i kukavičluk HDZ-a, rekla je zastupnica Centra i bivša predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, obraćajući se aktualnoj predsjednici Novaković.

Prvi puta u mandatu vidimo vas u Saboru; 2018. bila je prije covida, potresa, rata u Ukrajini, podsjetio je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati).

Zastupnici HDZ-a odbacili su oporbene prozivke, a Branko Bačić (HDZ) poručio je oporbi da su već ranije mogli tražiti raspravu i da za to nisu morali čekati četiri godine i prozivati HDZ.

Oporba: Ovlasti Povjerenstva sprezane zbog Plenkovića

Nikola Grmoja (Most) tvrdi da su ovlasti Povjerenstva srezane „zbog spašavanja vojnika Plenkovića“ i da se svim antikorupcijskim tijelima nastoje oduzeti ovlasti.

Sličnog je mišljenja i Orešković. Samo zbog Andreja Plenkovića i njegova sukoba interesa, kaže Orešković, “uništena je jedna važna antikorupcijska institucija”.

“Povjerenstvo je nužno i dobrodošlo, važno je da radi po zakonu i da uvodi red u političkom životu”, uzvratio je HDZ-ov Bačić .

Činjenicu da se o izvješću za 2018., raspravlja tek danas, ističe i Peđa Grbin (SDP). Ako nezavisne institucije ne mogu podnijeti izvješće tijelu koje ih bira, ne mogu ispuniti svoju funkciju, a onda je pitanje koliko su neovisne, ustvrdio je.

Novaković ocjenjuje da je novim zakonom Povjerenstvo izgubilo dio ovlasti, da je zatrpano gomilom lokalnih obveznika i da ne može raditi kako treba.

“Suženi smo radom kad su ukinuta načela djelovanja i mislim da je to korak unatrag”, rekla je zastupnicima predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Orešković: Podrška Novaković za novi mandat

Novaković, koja se kandidirala za još mandat, dobila je javnu podršku od Orešković. “Puna podrška”, rekla joj je zastupnica Orešković, tumačeći kako ju je javno podržala jer drži da je Povjerenstvo u „fazi hibernacije i da treba sačuvati institucionalnu memoriju“, a da Novaković ovog trena nema alternativu.

Grmoja ne spori da Novaković radi objektivno i nepristrano, ali kaže da je neće javno podržati. Ako to učinim, sigurno nećete biti izabrani, kazao joj je.

Orešković, koja je i u srijedu izrekla seriju optužbi na račun HDZ-a, zastupnici vladajuće stranke nisu ostali dužni, propitujući njen brzi politički angažman.

“Kako na percepciju rada Povjerenstva djeluje činjenica da je njegova bivša predsjednica uskočila u politiku”, zanimalo je Josipa Borića?

“Tražili smo da se članovi Povjerenstva ne mogu politički aktivirati nakon mandata, no to nije prošlo”, rekla je Novaković.

Bačić: Niste dobili novi mandat jer niste znali raditi svoj posao

Bačić zastupnici Orešković spočitava da se pokušava prikazati žrtvom, jer joj Sabor nije dao još jedan mandat.  “Niste ga dobili, ne zato jer ste sudili HDZ-ovce, nego jer niste znali obavljati svoj posao; sudovi su vam rekli da ste premašili ovlasti koje su vam dane”, rekao joj je.

“Orešković su mandat dali građani, a dojučerašnjem ministru Ćoriću mandat u HNB-u ste dali vi”, uzvratio je Bojan Glavašević (ZLB) zastupnicima HDZ-a.

Povjerenstvo je u 2018. održalo 41 javnu sjednica i donijelo 126 odluka o nepokretanju postupka, 78 odluka o pokretanju postupka te 75 konačnih odluka o utvrđenim ili neutvrđenim povredama Zakona o sprječavanju sukoba interesa.  Najveći dio povreda bio je zbog imovinskih kartica, rekla je Novaković, ističući da se one sada ispunjavaju sa puno većom pažnjom.

Najzahtjevniji su, podsjetila je, bili predmeti vezani uz Agrokor. Povjerenstvo je te godine, prvi i jedni put ispitivalo stranke: Martinu Dalić, Zdravka Marića i Božu Petrova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!