Novaković: Teško je otkriti cijeli kontekst SMS-ova iako je očit

Vijesti 05. velj 202312:45 0 komentara
N1

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković u Točki na tjedan komentirala je aferu sa SMS porukama, ali i skore izbore koji slijede tom tijelu.

Nakon brojnih reakcija na saznanja prema kojima su najbliži suradnici premijera Andreja Plenkovića sudjelovali u razmjeni poruka o pojedicima koji su zapošljavani na mjesta u državnim poduzećima, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je proučiti SMS poruke glasnogovornika Vlade Marka Milića u aferi AP.

Komentirajući u kojoj je fazi taj predmet Nataša Novaković je rekla: “Informacije dolaze polako u predmetu Milić. Radi se o postojanju povezane osobe, prijatelja, postojanju interesa. U zakonu osim privatnog interesa bitan je interes osobe za koju se zalažete, to je povezana osoba. Koliko je poznato, radi se o prijatelju obveznika i tad je Povjerenstvo odlučilo u odnosu na njega istražiti činjenice.”

“Tek smo otvorili predmet. Imali smo sjednicu nakon toga i sad se ide u prikupljanje podataka koji će olakšati donošenje odluke o pokretanju ili nepokretanju postupka”, dodaje.

Na pitanje koliko je uobičajeno informirati se o poznanicima ili prijateljima kad si na poziciji visokog dužnosnika kao i gdje je granica između toga da se radilo o benignom informiranju u odnosu na svjestan utjecaj, Novaković je rekla:

“Teško je to reći. Nitko neće pitati za nekoga koga ne poznaje. Ako pitate za nekoga, tu osobu poznajete. Dio komunikacije koji je vani je graničan, teško je otkriti cijeli kontekst iako je očit, ali konkretnu poveznicu bi trebalo naći. Ona mora postojati, to je jasno. Ako je politička poveznica, Povjerenstvo se time ne bavi jer politička poveznica ne bi trebala biti privatni interes. Povjerenstvo se ne može ni raspitivati za nezakonito zapošljavanje. Ali ako ima interesa privatnih osoba ili povezanih osoba, onda možemo ispitivati.

Povjerenstvo ne može znati u kakvom su odnosu ti ljudi, to često saznamo iz medija ili obveznik sam kaže. Naš posao je tu jako sužen na sukob interesa. Što se tiče zapošljavanja preko veze, korupcije, bez privatnog interesa nije naša domena.”

Novaković smatra da ministri moraju biti svjesni da je razlika kad se za nešto raspituju oni ili obični građani.

“Nijedan političar ne želi jako Povjerenstvo”

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa uskoro ide u nove izbore. Za mjesto predsjednika, odnosno predsjednice kandidirale su se samo žene, dok su se ostali kandidirali za članstvo u Povjerenstvu.

“Mislim da muškarci općenito nisu skloni konfliktu, više se vole družiti s osobama na poziciji moći, a ne ih imati za neprijatelje. Vi se pet godina zamjerate osobama koje su na nekim funkcijama. Moj mandat završava 8. ožujka. Kolegama članovima Povjerenstva oko 16. ili 17. ožujka. Tijekom veljače bi trebalo biti glasanje”, rekla je Novaković i dodala kako smatra da nema potporu:

“Mislim da nemam potporu, ali se ne opterećujem. Opterećujuće je što ne znate gdje ste. Bilo bi bolje da čovjek zna koji mjesec ranije. Imamo pravo na 6+6 po novom zakonu.”

Objašnjava da se ponovno kandidirala jer voli taj posao: “Volim ovaj posao. Ne želim svoj život određivati prema očekivanjima, znam što želim, volim ovaj posao i teško bi mi bio vratiti se u neku drugu temu. Imala sam dvojbe tijekom mandata, bila sam i ljuta, bilo mi je dosta.”

Dodaje da je u radu Povjerenstva javnost jako bitna: “U konačnici daje nam jednu snagu i to što nas se prati i to što novinari otkrivaju priče. Mnogo toga ne bismo ni znali.”

Objašnjavajući reakcije političara rekla je: “Mislim da nijedan političar ne želi jako Povjerenstvo jer ljudski nitko ne želi da ga se kontrolira. Iako imamo male ovlasti, prepoznati smo vani kao samostalno i jako tijelo, mislim da je to za Hrvatsku dobro.”

U Europskoj Uniji ima primjera država koja imaju i snažnija ovakva tijela poput Povjerenstva, ali ima i onih koji nemaju ništa slično. “Međunarodna suradnja je iznimno bitna jer učite na pogreškama drugih zemalja. Naš cilj je ići prema EU-u kako bi se harmonizirali propisi koji se tiču korupcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!