Nove izmjene za roditelje odgojitelje: Pogledajte koliko će im smanjiti naknadu

Vijesti 29. srp 202210:14 > 11:47 4 komentara
N1, Ilustracija

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec predstavila je prijedlog izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje kojom je najavljeno postupno smanjenje i ukidanje naknade.

Vlast u gradu Zagrebu kreće u novu bitku s izmjenama i postupnim ukidanjem mjere “roditelj odgojitelj”. Zamjenica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Danijela Dolenec predstavila je u petak najnoviji prijedlog izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, piše Dnevnik.hr.

“Važno nam je omogućiti zapošljavanje majki i upise svoj djeci u vrtiće. U novom prijedlogu djeca se mogu upisati u vrtiće”, rekla je Dolenec i zatim predstavila nove izmjene: “Prvih šest mjeseci od donošenja ove odluke, koju očekujemo u rujnu, ništa se neće mijenjati za korisnike”, rekla je Dolenec. “Iznos ostaje na razini prosječne plaće.”

“S 31. ožujkom iduće godine, naknada se smanjuje na minimalnu plaću. Tri mjeseca kasnije naknada će biti iznos od 50 posto od minimalne plaće sve dok korisnici ne izađu iz mjere”, predstavila je Dolenec novu Odluku Grada.

“S 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere. Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. Prihvata novih korisnika nema”, rekla je.

“Pazili smo da u novom prijedlogu imamo postupne izmjene prema preporuci suda”, rekla je. “Nadam se da smo sada uspjeli pripremiti neprobojne mjere”, odgovorila je Dolenec na upit o tome očekuje li nove pritužbe korisnika i Udruga.

Ovaj prijedlog izmjena ide u javno savjetovanje koje će trajati 30 dana.

Na mjeru je do sada, od prve odluke bivšeg gradonačelnika Milana Bandića 2016. godine, potrošeno 2.1 milijarde kuna, rekla je zamjenica gradonačelnika.

“21 projekt izgradnje i prenamjene vrtića je prijavljeno”, rekla je Dolenec i naglasila proširenje kapaciteta gradskih vrtića. Cilj je Grada većinu ostvariti u 2023. i 2024. godini.

Mjera na koju se godišnje potroši pola milijarde kuna trn je u oku aktualne gradske vlasti i njezino ukidanje jedno je od predizbornih obećanja koje su odlučni ispuniti.

Odluka o ukidanju ili smanjenju naknade, na koju su se žalili korisnici i predstavnici Udruga, već je pala na sudu, no prema zadnjoj presudi Visokog upravnog suda pokazalo se da grad ima pravo mijenjati novčanu naknadu, smanjivati ju pa čak i ukinuti jer nije riječ o tzv. stečenom pravu na kojeg su se pozivali protivnici ukidanja, već o privilegiji. Sud je odlučio tek da Grad nije dao dovoljno vremena korisnicima za prilagodbu na promjene u mjeri roditelj odgojitelj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare