Novi Crobarometar: Milanoviću znatno pala potpora

Vijesti 25. stu 202120:03 > 26. stu 2021 07:32 0 komentara
Goran Kovacic / PIXSELL / Ilustracija

Hrvatska politička scena mjesec završava obračunom predsjednika Republike i ministra obrane, uhićenjem bivše ministrice Gabrijele Žalac, a tu je i 30 godina od pada Vukovara i uvođenje covid potvrda.

HDZ je i dalje najjača stranka s potporom od 29,5 posto, što znači da je afera Žalac nije koštala. SDP se blago oporavio, ali daleko je od zlatnih godina i sada mogu računati na 13,2 posto. Možemo! je treći izbor s potporom od 10,3 posto, ali su u padu od kolovoza kada su bili druga stranka. MOST je postojan na 9,4 posto. Ivan Penava Domovinski pokret preuzeo je s potporom od 4,8 posto.

Ostale stranke daleko su od izbornog praga. Najbliže je Centar s potporom od 2,6 posto, tu je Živi zid s 2,3 posto. HNS ima 1,5 posto, HSU 1,2 posto te Hrvatski suverenisti 1,2 posto.

Ostale stranke od ljevice do desnice imaju zajedno 6,3 posto. Tako je HSS na 0,6 posto, HSLS na 0,3 posto, Reformisti su na 0,3 posto, a SDSS na 0,2 posto.

Neodlučnih je rekordnih 17,6 posto i od srpnja se taj broj birača udvostručio.

Rad Vlade nepopularan: Pesimizam rekordan u godinu dana

Većina građana i dalje ne podupire rad Vlade, njih 61 posto, a samo 30 posto odobrava, ne zna 9 posto.

No, znatno je porastao pesimizam u Hrvatskoj i sada 75 posto građana misli da idemo u pogrešnom smjeru, što je najlošiji rezultat u godinu dana.

Samo 17 posto građana je optimistično, a ne zna 8 posto. Zanimljivo, birači HDZ-a su o ovom pitanju podijeljeni i to doslovno.

Ipsos za Nova TV
Ipsos za Nova TV

Pada potpora radu predsjednika

Za predsjednika Milanovića ovaj je mjesec bio loš. Stajali su ga, čini se, sukobi s Vladom i ministrom obrane.

Tako sada 49 posto građana ne podupire njegov rad, a 43 posto podupire. Ne zna 8 posto. Još prije mjesec dana podupiralo ga je 54 posto građana.

Izgubio je veliku potporu birača HDZ-a. Prije mjesec dana većina birača te stranke odobravala je njegov rad, a sada njih samo 27 posto.

Ipsos za Nova TV

Milanović i dalje najpopularniji političar

Predsjednik Milanović, iako gubi potporu za svoj rad, i dalje je najpopularniji političar pa o njemu pozitivan dojam ima 49 posto, a negativan 44 posto birača.

Potpora se topi i Tomislavu Tomaševiću, koji može računati na 43 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 40 posto misli suprotno.

Božo Petrov je stabilan s potporom od 41 posto, a suprotno misli 39 posto građana.

Andrej Plenković pak može računati na samo 38 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a negativan dojam o premijeru ima njih 55 posto.

Ivan Penava prvi put je testiran i može računati na potporu 36 posto građana, a 38 posto o njemu ima negativan dojam.

Peđa Grbin može računati na potporu 26 posto građana, dok njih 51 posto o njemu ima negativa dojam.

Ipsos za Nova TV
Ipsos za Nova TV

Tko su najpopularniji političari kod HDZ-a i SPD-a?

Kod HDZ-a više-manje ništa novo, samo dolazi do promjene na trećem mjestu. Andrej Plenković i dalje je najpopularniji s 88 posto, slijedi Gordan Jandroković sa 65 posto te Ivan Penava s 44 posto.

Kod SDP-a također gotovo sve isto. Zoran Milanović je najpopularniji s 86 posto, drugi izbor je Tomislav Tomašević sa 68 posto, a na trećem mjestu je Peđa Grbin s potporom od 67 posto.

Ipsos za Nova TV

Koji su najveći problemi za građane?

Na prvom mjestu je gospodarska situacija i to za 19 posto građana.

Na drugom mjestu je korona, a da je to najveći problem koji se mora riješiti smatra 17 posto građana.

Slijedi nezaposlenost koju velikim problemom smatra 16 posto građana.

Korupcija na visokoj razini za 11 posto građana je najveći problem i na kraju 8 posto građana smatra da je najveći problem siromaštvo.

Ipsos za Nova TV

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu, obuhvaćen je 990 građanin metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška je +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!