Novi komadić slagalice u aferi Softver

Vijesti 07. pro 202122:02 > 22:02 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Sastanak na kojem se trebala raspraviti odluka USKOK-a o neprocesuiranju afere Softver nije se dogodio. Otkazan je jer se tada, u veljači 2020. tresla stolica tadašnjeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog afere Masoni. Novi je to komadić slagalice u toj priči kojeg je za N1 otkrio sam bivši glavni državni odvjetnik. Istovremeno, traje i tehnički nadzor vođenja USKOK-a. Nakon tih rezultata, Ministarstvo pravosuđa će odlučiti hoće li u DORH slati izvanrednu pravosudnu inspekciju.

Dražen Jelenić vodio je Državno odvjetništvo u vrijeme kada je USKOK odlučio neprocesuirati aferu Softver. Napismeno je to, prema rezultatu provedenog nadzora, došlo u DORH 12.veljače.

“Ja se ne sjećam te obavijesti, moram priznati, ali kad sam pogledao u svoj kalendar iz tog doba, utvrdio sam da sam za 18. veljače imao zakazan ili dogovoren sastanak kako bi se to izvješće raspravilo, no zbog okolnosti koje su izvan moje volje nastupile upravo tog 18. veljače ujutro, a 19. veljače sam podnio ostavku, taj sastanak nikad nije održan”, rekao je Jelenić.

Sastanak na kojem se na višoj razini trebala raspraviti odluka tako se, prema Jelenićevim tvrdnjama, nije ni održao jer se tada zahuktavala afera Masoni zbog koje je Dražen Jelenić naposlijetku podnio ostavku i zbog koje je mjesecima kasnije Zlata Hrvoj-Šipek protiv njega zatražila pokretanje stegovnog postupka i najstrožu kaznu.

“Potpuno je netočno ono što je glavna državna odvjetnica tvrdila, da je u svibnju preuzela dužnost, to je netočno, zato što je ona kao prva zamjenica Dražena Jelenića preuzela dužnost kao vršiteljica dužnosti u trenutku kad je Dražen Jelenić bio razriješen dužnosti, što znači krajem veljače prošle godine”, upozorava odvjetnica Vesna Alaburić.

Zlata Hrvoj-Šipek na to nema komentara, nadzor je istaknuo da nitko ne može odgovarati zbog pravnog stava, a nakon tih rezultata,  čekaju se novi: rezultati pregleda državnoodvjetničke uprave USKOK-a, odnosno kako u tehničkom, administrativnom smislu USKOK vodi Vanja Marušić.

“Nadzor nad administrativnim postupanjem urpave neće riješiti ovu situaciju u konkretnom kaznenom predetu, to je po meni demonstriranje moći i na taj način glavna državna odvjetnica bilda svoju poziciju”, smatra odvjetnik Anto Nobilo.

Ministarstvo pravosuđa pak pravosudnu inspekciju u DORH nije poslalo, kažu da su od 2016. do 2021. proveli devet nadzora u raznim državnim odvjetništvima i postupali po nešto manje od tisuću predstavki građana. Kakvi su bili nalazi nisu odgovorili, no poručju da čekaju kraj pregleda u USKOK-u.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave po završetku istoga zatražit će izvješće te potom utvrditi postoji li osnova za provođenje izvanrednog nadzora u Državnom odvjetništvu”, poručili su.

Istovremeno, istraga protiv Gabrijele Žalac traje, vodi ju europski javni tužitelj. Nakon uhićenja bivša je ministrica negirala krivnju, a njezina obrana još nije vidjela spis pa ni oni ne znaju ono što je pitanje već danima – ima li i što europski javni tužitelj više od onog što je imao USKOK.

“Nisam još ništa vidjela, vidjela sam ono što je bilo u rješenju o provođenje istrage, do spisa još nisam došla,-mislim da ću uspjeti ovih dana preuzeti CD-ove jer smo tražili da se snimi cijeli spis, prema tome, tek onda kad to vidim vijdet ćemo kako ćemo koncipirati obranu, zasad ne mislim da je potrebno ići na nadopunjavanje obrane, ali bude li potrebno tražit ćemo i to”, rekla je Jadranka Sloković, odvjetnica Gabrijele Žalac.

Za tri dana Gabrijeli Žalac ističe mjesec dana istražnog zatvora. U Remetincu je zbog opasnosti utjecaja na 29 svjedoka, većina je ispitana, no ne i svi pa će se održati ročište za produljene istražnog zatvora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!