Novi ministar graditeljstva bit će bivši direktor IGH-a Ivan Paladina?

Vijesti 06. ožu 202213:15 > 13:361 komentar
Marko Lukunic/PIXSELL (ilustracija)

Ivan Paladina, bivši predsjednik Uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke, kako doznaje Jutarnji list, trebao bi postati novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koji će naslijediti Darka Horvata.

Riječ je o stručnjaku koji nije član HDZ-a, ali je, navodi Jutarnji list, blizak vladajućoj stranci, a premijer Andrej Plenković odlučio se za njega zbog iznimnog stručnog menadžerskog iskustva u vođenju projekata.

“Sve što je HPB radio dok je on bio savjetnik, bilo je odlično, pa tako i ova zadnja odluka da se kupi Sberbank Hrvatsk”, rekao je Jutarnjem visoki izvor iz HDZ-a, potvrđujući da je odluka donesena i da će je premijer sutra objaviti na sjednici Predsjedništva HDZ-a.

VEZANA VIJEST

Premijer se odlučio za profil, kažu, sposobnog menadžera koji nije član stranke, ali je blizak HDZ-u, te koji ima dugogodišnje upravljačko iskustvo.

Paladina je, osim što je bio tri godine na čelu IGH, čiji je većinski vlasnik tada bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, od 2015. s njim bio i suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, koja se poslije preimenovala u Kupari Luxury Hotels. Tvrtka je još 2015. dobila koncesiju za turistički projekt Kupari. Upravo je Paladina 2018. otišao iz IGH i potpuno se posvetio razvoju projekta kod Dubrovnika, koji do danas nije realiziran. U rujnu prošle godine 50 posto tvrtke kupila je singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Menagement, tvrtka iz Hong Honga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i Paladina.

Od 2006. do 2008. bio je i direktor i prodajni menadžer u tvrtki Adecco Hrvatska, zatim godinu dana savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja razvija turistički projekt na Srđu, a od 2009. do 2011. projekt menadžer u tvrtki Titan Grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajevu, donirala je HDZ, a mediji su tada navodili njenu bliskost s obitelji Karamarko. Titan Grupa otišla je u stečaj 2017.

Osnivač je i direktor konzultantske tvrtke Delta savjetovanje, koja je bila ključna da IGH tada preuzme ruski milijunaš, kao i tvrtku Hidroelektru niskogradnju.

Riječ je o mladom stručnjaku, ima neosporni autoritet i stručnost i u ovom trenutku je “joker” iz rukava. Ima sjajnu profesionalnu karijeru – predstavljaju tako Paladina izvori iz HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar