Novi prijedlog: Hrvatska podijeljena u šest izbornih jedinica, evo detalja

Vijesti 08. tra 202319:07 1 komentar
Mikkel Bigandt / Panthermedia / Profimedia / ilustracija

Leo Pavela, žuupanijski vijećnik u Primorsko-goranskoj županiji, u Dnevniku N1 televizije komentirao je izborne jedinice u Hrvatskoj i izmjene izbornog zakona.

“Nadam se da će kod nas i demokracija uskrsnuti i da ćemo dobiti dobar izborni zakon”, rekao je na početku.

N1

Predloženi nacrt koji podrazumijeva 10 izbornih jedinica s 14 mandata, uz minimalna teritorijalna prekrajanja kako bi se povećao broj birača u slavonskim, a smanjio u dalmatinskim jedinicama, Pavela naziva nakaradnim.

Dodaje da s trenutnim izbornim jedinicama već postoji problem, konkretno u sedmoj. “Tu je već bio problem gdje se naša Primorsko-goranska županija dijelila na pola. Pa pogledajte sedmu izbornu jedinicu, tek sad je još više podijenjena Primorsko-goranska županija – Krk, Rab, od Bakra pa do dolje – ti ljudi neće moći glasati s nama iz Rijeke. Već imamo dovoljno problema na području Primorsko-goranske županije gdje svako malo imamo osjećaj da smo zakinuti zbog nečega. No, ovakav ustrtoj ne nudi punu demokraciju za našu županiju, ali ni za cijelu Hrvatsku.”

Pavela je prikazao i svoj prijedlog, vidljiv na fotografiji niže, po kojemu je Hrvatska podijeljena na šest izbornih jedinica.

“Podijelili smo Hrvatsku na Zapadnu Hrvatsku gdje su Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska županija. Cijeli jug bi bila Južna Hrvatska, Istočna Hrvatska su slavonske regije, zatim sjever, središnja Hrvatska i Grad Zagreb. Ako gledate i klimatski, pogledajte ljude u Slavoniji i Dalmaciji, oni vode brigu o istim problemima”, pojasnio je Pavela.

N1

Smatra da bi ovakom podjelom Slavonija bila bolja i jača, a i Dalmacija bi se mogla bolje pozicionirati. Zalaže se i za uvođenje internetskog glasovanja, što bi posebno koristilo onima koji rade turističku sezonu, koji plove i onima koji rade u Sloveniji, Italiji, voze kamione i slično.

“To je sudbina naše zemlje. Ne možemo internetski glasati, nemamo ni pravilan popis stanovništva. Treba korigirati popis birača, imamo nesrazmjer. U Primorsko-goranskoj županiji je na izborima 2021. bilo 259 tisuća birača, a popis stanovništva nekoliko mjeseci kasnije kaže da imamo 266 tisuća birača. Ostanete sa 6 tisuća birača… Popis birača nije kod nas u Primorsko-goranskoj županiji dobro napravljen, a kamoli u cijeloj Hrvatskoj, to varira od oko 400.000 što je skoro pola milijuna ljudi, to bi bio drugi grad po veličini u Hrvatskoj”, tvrdi vijećnik.

Navodi da su se sve stranke u Primorsko-goranskoj županiji složile s ovim prijedlogom – osim HDZ-a.

“Da je Šeks ranije rekao da ukinemo zakon, rekao bi da čovjek dobro razmišlja. Šeks je sebe doveo u situaciju da mu Ustavni sud ukine zakon. To je problem, trebao ga je ranije sam ukinuti”, ističe Pavela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare