Novi prijepori oko borbenih aviona i oklopnih vozila, nazire li se tome kraj?

Vijesti 09. pro 202121:34 > 22:25 1 komentar
Mario Banožić, Zoran Milanović
Nikola Cutuk / PIXSELL / Ilustracija

Pitao se u četvrtak predsjednik Republike zašto se mijenjala cijena borbenih zrakoplova koje smo kupili od Francuza. Posebno mu je sporno gdje je nestalo 200 milijuna kuna.

Emmanuel Macron je otišao, tinta se na ugovoru osušila, a cijena borbenih aviona skočila.

“Priča o PDV-u druže, to je 200 milijuna eura manje na stavki ministarstva obrane”, istaknuo je Zoran Milanović.

VEZANE VIJESTI

Predsjednik Republike, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, ne odustaje od toga da istjera na čistac zašto su Rafalei poskupjeli: “Nakon više mjeseci razgovora i razmišljanja ne mogu shvatiti drugi motiv, da bi me razuvjerili tražit ću premijera da mi dostavi ugovor o Rafaleima, moram znati gdje ide novac.”

Premijer Andrej Plenković bio je službeno u Ukrajini, ali na saborskom Odboru za obranu poskupljenje borbene flote tumačio je ministar obrane Mario Banožić: “Ovih 15 mjeseci ja sam se puno puta pravdao za nešto što nije stajalo… Postupak je besprijekorno vođen, čestitali su nam na tome, nijedan detalj nije izišao van.”

Šef odbora za obranu nema dvojbi oko veće cijene.

“Ugovori su zaista onoliki koliko je prezentirano, ostalo otpada na obuku pilota, na PDV, ide PDV na nove usluge, ono što je bitno to je da RH ima garantiranu situaciju i nakon isteka ugovora, te cijene neće rasti”, komentirao je Franko Vidović.

Otvoreno pitanje nabave američkih Bradleya

I dalje je otvoreno pitanje nabavke okolopnih vozila Bradley.

“E sad Ameri nude na dar, međutim, svaka sljedeća ponuda slabija od ove bit će 5-6 milijuna eura, recimo Patrije, novi Bradleyi, mi ih dobivamo za miliju. Možda je nekome u interesu uzeti proviziju?”, upitao je Milanović, a ministar odgovorio:

VEZANA VIJEST

“Želimo znati projekciju koliko će biti u uporebi i koliko koštati. Donijet ću odluku kada se svi složimo što je najbolje za RH tj. da jasno znamo koliko će nešto koštati.”

Nova runda prijepora oko Rafalea i Bradleya ponovno je otvorena. Čekamo sljedeće mečeve, vjerojatno već u petak kada će predsjednik u obilazak zrakoplovstva. Kaže, među ostalim, da hangari za doček helikoptera iz SAD-a nisu izgrađeni. Više detalja u petak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare