Novi projekt CARNET-a: Dio će biti posvećen problemu elektroničkog nasilja

N1

Građani Europske unije odabrali su CARNET-ov pilot-projekt e-Škole kao drugi najbolji projekt iz područja regionalnoga razvoja financiran sredstvima Europske unije u proteklih 15 godina. O digitalnim vještinama i obrazovanju u hrvatskim školama u studiju Novog dana razgovarali smo s Anom Smoljo, voditeljicom Ureda za komunikacije CARNET-a.

Planiranje projekta počelo je 2012. godine, na njemu se radi već deset godina. Projekt će trajati do kraja rujna iduće godine, otkriva Ana Smoljo.

“Nagradu RegioStars osvojili smo već 2020. godine u konkurenciji 38 zemalja, bila je to nagrada žirija. Ove godine su pozvali građane da glasuju. Naš pristup digitalizaciji stavlja u fokus nastavnike i učenike, a ne digitalizaciju”, dodaje i pojašnjava:

“Radi se o razini integracije digitalne tehnologije u život i rad škola. Mi smo razvili okvir. Najniža razina bi bila digitalno neosvještena škola i u pilot projektu nismo imali takvih škola u Hrvatskoj. Najviša razina je digitalno zrela škola – spojena na brzi internet u kojoj nastavnici koriste tehnologiju da bi unaprijedili nastavu, rade svoje digitalne sadržaje, pomažu učenicima u razvoju kritičkog razmišljanja.”

Velik interes nastavnika: Više od 70.000 koristilo je naše edukacije

“Mi kroz projekt uvodimo bežične moderne mreže, do sada 80% škola ima funkcionalnu bežičnu mrežu, isto tako opremamo po dvije učionice, nastavnike smo već opremili laptopima. Što se tiče širokopojasnog interneta, postoje dijelovi Hrvatske gdje nije dostatna ta pristupna mreža”, otkriva Smoljo.

Ističe da su nastavnici entuzijastični te da za njih postoji širok program obrazovanja. “Do sada smo imali više od 70.000 korisnika naših edukacija. Tu je i naša zajednica praktičara i naša konferencija za korisnike. Svake godine sve je veći interes, stižu prijedlozi za kreiranje programa”, kaže Smoljo.

“Želimo da učenici bolje razumiju algoritme i umjetnu inteligenciju”

Carnet radi na novom projektu koji će biti svojevrsna nadogradnja e-Škole, s posebnim naglaskom na informacijsku i digitalnu pismenost te digitalne vještine.

“Razvijamo novi projekt kao nadogradnju e-škola kojemu će biti cilj podići razini digitalne pismenosti i kritičkog razmišljanja i rješavanja problema. Želimo da korisnici, a pogotovo učenici bolje razumiju algoritme i umjetnu inteligenciju odnosno generatore sadržaja koji stoje iza onoga što oni svaki dan konzumiraju online. Želimo da kritički promotre sadržaje koji im se pojavljuju, a ne da ih koriste online.

Dio našeg novog projekta bit će posvećen problemu elektroničkog nasilja koji je sve više prisutan među djecom i mladima. Također, u projektu planiramo razviti sustav pametnih preporuka za nastavnike i učenike koji bi učenicima mogao služiti kao virtualni asistent”, rekla je Ana Smoljo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.