Novi skandal u MUP-u: Granični policajac uzimao mito za lažne granične pečate

Crna kronika 12. velj 202413:12 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Slučaj je otkrila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, a na osnovu njihove kaznene prijave USKOK je otvorio istragu.

Istraga je pokrenuta protiv policajca s graničnog prijelaza Županja, djelatnika PU vukovarsko-srijemske, zbog sumnje da je jednom državljaninu BiH, 52-godišnjaku, udarao u putovnicu granične pečate s namještenim datumima. Za uzvrat je dobivao po 200 eura mita. Učinio je to, kako se sumnja, na molbu svog znanca, 48-godišnjeg državljana BiH. Oba državljana BiH su također završili pod istragom.

Istražitelji pratili tijek novca

Do sada je rekonstruirano da ove malverzacije sežu u početak 2023. godine. Tada je policajčev znanac tražio od njega da u zamjenu za mito otisne u putovnicu 52-godišnjaka službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima. To je 52-godišnjak trebao iskoristiti da prikaže da je na vrijeme napustio teritorij Austrije. Lažni granični pečati omogućili su mu da regulira boravak unutar Schengenskog prostora, odnosno da, kako tvrdi USKOK, izbjegne zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru.

Policajac je to, tvrdi USKOK, u više navrata i učinio, a 52-godišnjak mu je putem Western Uniona uplaćivao 48-godišnjaku iznose od najmanje 200 eura. To je, navodi se u rješenju o provođenju istrage, bilo mito za policajca koji je pečate otiskivao.

Novac je, rekonstruirali su istražitelji, 48-godišnjak nosio policajcu u Županju. Ovaj je, kada bi primio novac, u putovnicu 52-godišnjaka udario granični pečat iako čovjek uopće nije prešao granicu.

Optužbe za zlouporabe i mito

Sve je razotkriveno prije par dana kada je 52-godišnjak došao na granični prijelaz na Bajakovu i policajcu tijekom kontrole na uvid predao svoju putovnicu sa spornim pečatima.
Policajac je osumnjičen za primanje mita, krivotvorenje isprava, te zlouporabu položaja, dok su državljani BiH osumnjičeni za davanje mita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!