Novi slučaj ptičje gripe u Osječko-baranjskoj županiji

Vijesti 13. sij 202218:18 0 komentara
REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

U jednom ekstenzivno držanom jatu domaće peradi na području naselja Branjin Vrh u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena je influenca ptica podtipa H5N1, a određivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica) je u tijeku, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Na tom gospodarstvu se nalazilo 40 komada više vrsta domaće peradi, 3 ukrasne patke i 9 ukrasnih golubova, navodi se u priopćenju.

Vlasnik je zbog uginuća većeg broja peradi ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijavio sumnju na bolest, provedeno je službeno uzorkovanje i pet lešina je dostavljeno na laboratorijsko pretraživanje u svrhu potvrde odnosno isključivanja influence ptica.

Odmah po zaprimanju sumnje to gospodarstvo stavljeno je pod službeni nadzor te su rješenjem veterinarske inspekcije Državnog inspektorata naređene preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti, sukladno delegiranoj uredbi Komisije.

Iz Ministarstva su naveli i da je na tom gospodarstvu, s obzirom na uginuća većeg broja peradi, preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i trenutnu epidemiološku situaciju influence ptica u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, pod nadzorom veterinarske inspekcije preventivno usmrćena sva perad i ukrasne ptice (27 kokoši nesilica, 3 patke, 9 golubova), lešine i jaja upućena su na neškodljivo uklanjanje te je provedeno završno čišćenje i dezinfekcija gospodarstva.

U tijeku je određivanje zona ograničenja i daljnjih mjera i aktivnosti koje će se provoditi u zonama radi sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izvijestila je Europsku komisiju te mađarsko veterinarsko nadležno tijelo o izbijanju influence ptica, s obzirom da se dio zone nadziranja proteže na državno područje Mađarske, zaključuje se u priopćenju.

Zbog pojave visoko patogene influence ptica u Hrvatskoj od 5. prosinca prošle godine na snazi su stroge preventivne mjere koje se odnose se na obaveznu provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!