Novi sustav naplate: Mobilni timovi s čitačima uređaja na autocestama će loviti neplatiše

Vijesti 03. velj 202409:45 0 komentara
Ivica Galovic / PIXSELL

Nakon ugradnje novog sustava naplate na autocestama Hrvatske autoceste, Bina Istra i Autocesta Zagreb - Macelj morat će formirati mobilne timove za nadzor plaćanja, piše u subotu Jutarnji list.

Riječ je o kombi vozilima koja će konstantno biti na prometnicima i nadzirati pokušava li netko od vozača besplatno proći autocestom. Vozila će biti opremljena čitačima ENC uređaja i ALPR kamerama za očitavanje registracija na vozilima.

Provjera će se obavljati tijekom pretjecanja u vožnji, dok su kombi vozila parkirana u zaustavnoj traci, za vrijeme vožnje po parkiralištima, benzinskim postajama ili odmorištima.

Za prepaid korisnike modul će provjeravati stanje računa na svakoj naplatnoj točki i skidati mu iznos cestarine s računa, tako da vozač i tijekom vožnje može ući u prekršaj ako mu je račun ušao u “crveno” te može biti zaustavljen.

Mobilna jedinica iz središnjeg sustava dobit će informaciju da se autocestom vozi osoba koja nije registrirana u sustavu, istekla joj je bankovna kartica ili imaju negativni saldo. Nakon što sustav detektira prekršitelja, šalje upozorenje najbližoj mobilnoj jedinici o smjeru kretanja vozila i približno očekivanoj lokaciji i tada kreće presretanje vozila.

Mobilna jedinica imat će ovlasti zaustavljanja vozila te naplate cestarine i kazne. Ako je vozač bez plaćanja prošao autocestama kojima upravlja više koncesionara, mobilna jedinica naplaćuje cjelokupan dug, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!