Novi zakon o radu u Saboru: Što čeka radnike?

Vijesti 20. lis 202209:41 0 komentara
N1, Ilustracija

Dugoočekivani novi Zakon o radu donosi i mnogo novih stvari koje se tiču prava i obveza radnika i poslodavaca, a ne prolazi bez kritika svih na koje se odnosi.

Suzbijanje dugogodišnjih ugovora na određeno, reguliranje rada na izdvojenom radnom mjestu, sve do novog oblika rada putem digitalnih platformi… Novi i dugo čekani Zakon radu (ZOR) donosi puno novina.

Izmjene ZOR-a trebale bi spriječiti sklapanje neopravdanih ugovora o radu na određeno vrijeme. Za svaki takav ugovor mora postojati objektivan razlog, a s istim radnikom dopušteno je sklopiti tri takva ugovora u tri godine.

Uvodi se novi način obavljanja stalnih sezonskih poslova, koji uključuju i rad na neodređeno te mogućnost zakonitog rada izvan sezone.

Potpunije se uređuje rad na izdvojenom mjestu, rad od kuće ili rad na daljinu.

Rad na izdvojenom mjestu je rad od kuće ili na daljinu, kao stalan, privremen ili povremen. Od kuće se obavlja u domu radnika ili nekom drugom prostoru koji je određen dogovorom. Rad na daljinu uvijek se obavlja putem ICT-ja, a radnik određuje mjesto rada, koje je promjenjivom piše Dnevnik.hr.

Rad kod drugog poslodavca

Radnik će moći sklopiti ugovor o dodatnom radu za drugog poslodavca bez odobrenja matičnog poslodavca, samo ga mora o tome obavijestiti. Dopuštena satnica za takav rad je osam sati tjedno, iznimno do 16 sati.

Uvodi se pravo na neplaćeni dopust od pet dana godišnje za pružanje osobne skrbi članu obitelji ili kućanstva te pravo na odsutnost s posla jedan dan zbog hitnih obiteljskih razloga, istaknuo je ministar.

Propisuje se obveza ugovaranja plaće u bruto iznosu i njezine isplate na transakcijski račun radnika. Poslodavac će morati isplatiti plaću najkasnije do 15. u mjesecu za prethodni mjesec i taj se rok neće moći produljiti niti kolektivnim ugovorom. Odredba po kojoj šef neće smjeti zvati radnika nakon završetka radnog vremena nije ušla u izmjene Zakona o radu.

Novi oblik rada – putem digitalnih platformi

Utvrđuje se novi oblik rada putem digitalnih platformi (Glovo, Bolt, Uber itd.), radi zaštite osoba koje ga obavljaju, ali i promicanja tog oblika rada, koji na tržištu već postoji.

Izostavlja se pravo na otkazni rok i otpremninu radnicima koji ostvaruju uvjete za starosnu mirovinu radi poticanja poslodavaca na zadržavanje u radnom odnosu starijih radnika.

Također, uvodi se mogućnost da članovi sindikata potpisnika kolektivnog ugovora njime urede za sebe povoljnija materijalna prava.

Izmijenjeni Zakon stupit će na snagu 2023., osim u dijelu koji se tiče regulacije platformskog rada koji stupa na snagu 2024.

Sabor će raspraviti i Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada koji, između ostalog, uređuje način prelaska radnika koji rade na crno u zakonite okvire.

Brojne kritike na račun novog ZOR-a

Predstavnici inicijative ”Za radnički Zakon o radu” najavili su u petak prosvjed pred Vladom i Saborom zbog izmjena ZOR-a, za koje smatraju da su na štetu radnika, i apsurdnih propisa koje nameće Zakon o reprezentativnosti sindikata.

Prosvjed će se održati sutra na Markovu trgu u 17 sati, a pozvani su svi sindikati i političke stranke koji podržavaju izmjene ZOR-a kojima bi se jačala radnička prava. Također će tražiti izmjene Zakona o reprezentativnosti sindikata.

Predložene izmjene ZOR-a i dalje ne reguliraju rad digitalnih platformi i prava njihovih radnika, među kojima je sve više stranih državljana, upozorili su predstavnici inicijative.

”Ako zaustavite bilo koga tko na biciklu prevozi hranu vidjet ćete da ta osoba ne zna ni koja su mu prava niti za koga vozi hranu. Čeka crkavicu na kraju mjeseca i nikad se od te crkavice neće maknuti”, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Devedeset posto novih ugovora na radu su ugovori na određeno vrijeme, upozorio je Denis Geto iz TEHNOS-a – Strukovnog sindikata radnika HEP-a. Izmijenjeni ZOR nazvao je ”podlim zakonom” koji uvodi zapošljavanje preko agencija i digitalnih platformi kao važnih oblika rada.

“Želimo ukazati saborskim zastupnicima da moraju zaštititi radnike. Pitam se gdje je nestao ugovor o radu na neodređeno vrijeme”, kaže Geto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!