Novinar iz Njemačke objašnjava detalje istrage Ursule von der Leyen i veza s Pfizerom: “Ključ su te SMS poruke”

Vijesti 02. tra 202418:29 0 komentara

Novinar Deutsche Wellea, Srećko Matić, gostovao je u Newsroomu gdje je komentirao odluku EPPO-a da istraži šeficu Europske komisije, Ursule von der Leyen, zbog veza s tvrtkom Pfizer i okolnosti oko nabavke cjepiva protiv koronavirusa.

Matić kaže da u njemačkom CDU-u nije bilo puno ljutnje prema EPPOO zbog istrage koja traje već dvije godine. “Postavlja se pitanje je li von der Leyen najbolja kandidatkinja za šeficu Komisije. Radi se o istrazi o nabavci 1,8 milijardi doza cjepiva i to je najveći ugovor EU-a s nekim partnerom”, rekao je.

N1

Sporan je u ovom slučaju način na koji je to cjepivo nabavljeno. Sumnja se da je von der Leyen to cjepivo dogovarala sama putem SMS poruka s tadašnjim šefom Pfizera. Ona je dogovarala i količinu, uvjete i rok isporuke. Sporno je da jedna osoba dogovara tako velik posao bez uvida Parlamentaraca. druga je stvar da se cijeli posao dogovara preko poruka koju su navodno nestale”, dodao je.

“Kako stvari stoje, šanse da ih vidimo su male. Pitanje je postoje li te poruke uopće, ali i sumnja da je taj dokazni materijal uništen. Ključan je sadržaj tih poruka iz kojih bi se moglo vidjeti je li von der Leyen sama dogovarala tu skupu nabavku koju i dalje plaćamo jer novci poreznih obveznika i danas teku prema Pfizeru. Kupila se puno veća količina cjepiva nego je bilo potrebno, a samo petina naručene robe je potrošena, a ostalo će biti uništeno”, naveo je.

Napomenuo je da je na kongresu EPP-a sudjelovao 881 delegat, a da ih je 489 glasalo za von der Leyen. “Što se dogodilo s ostalih 400, ne zna se, ali da se nasluti da njezin lik nije toliko nesporan kao što se prikazivalo u javnosti”, objasnio je Matić te napomenuo da se ona nije očitovala o istrazi.

Dodao je da je upitna i cijena cjepiva koja je rasla s većim količinama, umjesto da se smanjivala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!