“Novinare više ne dočekuju iza ugla, pronađen je suptilniji način za utišavanje”

Vijesti 19. srp 202221:12 > 21:26 0 komentara
N1

Vijeće Vrhovnog suda RH preinačilo je presudu prvostupanjskog suda u odluci o kazni na način da je optuženi Franjo Lucić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine za davanje mita umjesto rada za opće dobro. Presudu i cijeli slučaj za Newsnight je komentirao Drago Hedl, novinar kojeg je bivši zastupnik i šef županijskog HDZ-a pokušao podmititi.

“Ja se osobno nikada ne veselim nečijem zatvoru, kao niti u ovom slučaju, ali sud je tako presudio. Mislim da je sud ispravio nepravdu u smislu poštivanja sudske prakse, jer na istom tom sudu je za gotovo identičan slučaj osuđen SDP-ov zastupnik Željko Sabo. U njegovom slučaju bila je bezuvjetna zatvorska kazna, u slučaju gospodina Lucića bio je rad za opće dobro”, kazao je Hedl ukazujući da ova presuda dobra jer pokazuje da smo svi u ovoj zemlji jednaki i da zakoni važe za sve.

VEZANA VIJEST

“S druge strane, osobno osjećam satisfakciju jer se pokazalo da je bilo točno ono što sam pisao na Telegramu”, dodao je.

Kazao je da je bilo još takvih situacija, ali da je svaki puta otklonio takvu mogućnost jer bi tada njegova karijera bila završena.

Govoreći o dobrim porukama koje šalje ova presuda, Hedl je kazao i da bi bila velika stvar za državu da se ovime pokaže da novinari otkrivaju afere sa skromnim alatima koje imaju na raspolaganju, dok oni koji imaju puno učinkovitije alate imaju puno manje rezultate.

Hedl je otkrio i da su se tijekom suđenja posebno lomila koplja oko toga je li snimka telefonskog razgovora zakonita ili ne, ali da je na koncu prihvaćena kao legitiman dokaz.

Na pitanje kako to izgleda kada se novinar nađe pred sudom, Hedl je odgovorio:

“To nije ugodna situacija. Imao sam jednu vrlo nezgodnu priliku kada me tužila županijska sutkinja iz Vukovara. Kada sam ju tražio da mi da svoj stav oko onoga što pišem, nije htjela, a kada sam napisao tekst – tužila me”.

Otkrio je i detalje iz sudnice koji su mu signalizirali da nisu u ravnopravnoj poziciji i da mu prijeti loš ishod.

“Bila je zanimljiva situacija kada je sudac koji je vodio postupak u sudnici oslovljavao nju s kolegice. Moja odvjetnica mi je šapnula da smo ovaj slučaj izgubili. U svakom slučaju, ona je u sudnici tužiteljica, a ja optužen, ali činjenica da je on oslovljava s kolegice malo je zvučalo na tu kolegijalnost. Mogu biti kolege na hodniku, u kafiću, ali u sudnici bi ona trebala biti tužiteljica, a ja optuženik. Tu smo već nejednaki”, rekao je Hedl ističući da se čovjek u takvoj situaciji preispituje treba li mu sve to.

“Ovaj veliki broj tužbi govori da je pronađen jedan suptilniji način kako da se utišaju mediji. Nema više da vas netko dočeka iza ugla, nego se stvara ekonomski pritisak”, smatra Hedl.

Ipak, napominje da je ova presuda ujedno poruka i drugim utjecajnim političarima da se time ne bi trebali baviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!