Novinari Slobodne ograđuju se od glavne urednice

Vijesti 10. ruj 202109:13 > 09:33 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Žestoka reakcija javnosti natjerala je prošloga tjedna glavnu urednicu Slobodne Dalmacije Sandru Lapandu Lemo da se ispriča zbog teksta u kojem se na stup srama pribilo na naslovnici tih novina jednu psihologinju CZSS zbog ranijeg prekršajnog kažnjavanja za odavanje prostituciji. No, unutar redakcije Slobodne Dalmcije ne jenjava polemika zbog tog profesionalnog promašaja.

Novinari Slobodne Dalmcije, točnije predstavnici Redakcijskog vijeća ovoga su tjedna poslali dopis svima u redakciji kojim se ograđuju od izjave glavne urednice Sandre Lapenda Lemo koju je dala za N1 i u kojem je navela da je “stav redakcije jasan iz tekstova koje su objavili”.

Dopis Redakcijskog vijeća Slobodne Dalamcije donosimo u cijelosti.

“Poštovani kolegice i kolege,

Redakcijsko vijeće Slobodne Dalmacije, kao predstavničko tijelo svih članova redakcije, ograđuje se od navoda glavne urednice Slobodne Dalmacije, gospođe Sandre Lapende Lemo, iskazanih u priopćenju upućenom javnosti, a vezano uz članke koje je protekloga tjedna Slobodna Dalmacija objavljivala o slučaju neimenovane zaposlenice Centra za socijalnu skrb u jednom dalmatinskom mjestu.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije u svom je dopisu navela kako je, citiramo, ‘stav redakcije jasan iz tekstova koje smo objavili…’, s čime se ne možemo složiti jer velika većina redakcije, tijela sa 148 članova, u niti jednom trenutku nije bila upoznata s člancima koji se pripremaju za objavu i koji će biti objavljeni na portalu Slobodne Dalmacije i u njezinu tiskanom izdanju.

Dapače, suočeni smo s nevjericom brojnih kolega koji su zgroženi načinom na koji je Slobodna popratila ovaj slučaj i koji traže od nas da se javno ogradimo. Glavnu urednicu smo zamolili da promijeni svoju izjavu poslanu televiziji N1 (koju su potom preuzeli i drugi mediji), odnosno da izmijeni dio koji se odnosi na ‘stav redakcije’, a kako ona to nije učinila dužni smo reagirati na ovaj način jer ne želimo da ‘stav redakcije’, inače nepostojeći kad je riječ o sadržaju novine ili portala jer za njega uvijek i isključivo odgovara uredništvo, pokriva krive uredničke odluke.

Redakcijsko vijeće smatra kako je glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo svojim djelovanjem prekršila pravila novinarske profesije, propisana, među ostalim, i Statutom Slobodne Dalmacije, kao i Kodeksom časti hrvatskih novinara, te kako je objavom predmetnih članaka nanesena nesaglediva šteta ugledu i Slobodne Dalmacije i cijele Hanza Medije kao njezina nakladnika.

O svemu svjedoči i reakcija javnosti, posebice stručnih i intelektualnih krugova, koja je praktično nepodijeljeno osudila način na koji je “Slobodna” popratila iznimno osjetljivu temu, pri čemu se posebno ističe protestno pismo koje je potpisalo više od 300 hrvatskih psihologa.

Objavljeni tekst oštro je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo, nazvavši ga jednim od najsramotnijih epizoda domaćeg novinarstva posljednjih godina. Osudila ga je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić preporučivši Slobodnoj Dalmaciji da povuče sporni članak jer predstavlja “senzacionalistički način izvještavanja” s ciljem “stigmatizacije osobe o kojoj izvještava”.

Reagirao je i nadbiskup Mate Uzinić, uzevši sporni članak objavljen u Slobodnoj Dalmaciji za primjer kako ne treba odbacivati ljude jer su nekad u prošlosti prekršili zakon.

U doba kad i najveći skandali u medijima ne žive duže od dva dana, afera koju je proizvela Slobodna Dalmacija puna je četiri dana bila glavna nacionalna tema o kojoj su naširoko izviještavali svi relevantni mediji, bili smo tema na nacionalnom dnevniku u top terminu, oglasile su se brojne udruge, napisane su na stotine statusa na društvenim mrežama i praktički svi su zauzeli isti stav: Slobodna Dalmacija je napravila nezapamćenu grešku, a onda je na njoj ustrajala puna tri dana.

Ispriku, koju je nakon svega toga glavna urednica na portalu Slobodne Dalmacije objavila isti dan kad i vlastiti tekst u novini nadnaslovljen ‘Val zapjenjenih uvreda zapljusnuo Slobodnu i njezine sugovornike’ u kojemu pokušava opravdati zašto je tri dana medij kojemu je na čelu na nedopustiv način obrađivao iznimno osjetljivu temu, smatramo jednako štetnom jer je upućena javnosti i kolegama (?!), ali ne i ženi kojoj je trebala biti upućena.

S obzirom na sve okolnosti, Redakcijsko vijeće poziva glavnu urednicu Slobodne Dalmacije Sandru Lapendu Lemo da podnese neopozivu ostavku

Redakcijsko vijeće Slobodne Dalmacije”, naveli su u dopisu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!