Novinarske udruge: Autorska prava ne smiju zauvijek pripasti poslodavcima

Vijesti 11. ožu 202114:03 0 komentara
MorgueFile (ilustracija)

Novinarske udruge su na sastanku s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek izrazile svoje neslaganje s prijedlogom Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a naročito odredbom da autorsko pravo na djela stvorena u radnom odnosu zauvijek pripadne poslodavcima.

Na sastanku, održanom 9. ožujka u Ministarstvu kulture i medija, predstavnici Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP), Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) upozorili su na štetne posljedice usvoji li se zakon u predloženom obliku, izvijestili su u četvrtak iz DZNAP-a.

U prijedlogu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima novinari uopće nisu izrijekom navedeni kao autori. Neprihvatljiva je klauzula kojom se autorsko pravo na novinarsko djelo stvoreno u radnom odnosu automatski i trajno, zauvijek, prenosi na poslodavca, i nakon prestanka radnog odnosa, upozorava predsjednica DZNAP-a Valentina Wiesner.

Također, iznimno je problematičan prijedlog da naručitelj – poslodavac, može bez dopuštenja autora mijenjati i dovršavati autorska djela. To je u suprotnosti s osnovnom biti novinarskog posla, a predložena izmjena otvara prostor cenzuri i fake newsu, kaže Wiesner.

Dogovoreno je da će udruge novinara Ministarstvu ponovo poslati svoj prijedlog izmjena zakona.

“Prijedlog ministrice da iznova pošaljemo izmjene korektan je ako doista postoji volja za uvažavanjem novinarskih argumenata o bitnom smanjenju naših prava promjenama koje ne predstavljaju implementaciju Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom internetskom tržištu EU u budući Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. Te smo argumente već iznijeli i kao članovi radne skupine za donošenje Zakona te u e-savjetovanju koje je uslijedilo”, kazala je Wiesner.

DZNAP kaže da su predstavnici Ministarstva na sastanku izrazili uvjerenje da novinarske udruge nisu dobro shvatile intenciju Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji će biti osnova budućih pregovora s internetskim platformama, u kojima se samo zajedničkim nastupom države i medija prema internetskim platformama može nešto ispregovarati.

S time su se predstavnici novinara načelno složili, ali uz uvjet da novinarske organizacije budu uključene u te pregovore, izvijestili su iz DZNAP-a.

Potkraj prošlog mjeseca je i Europska federacija novinara poslala prosvjedno pismo Vladi, Hrvatskom saboru i klubovima zastupnika te Ministarstvu kulture i medija zbog prijedloga Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima koji, smatraju, zaobilazi duh Direktive o autorskom pravu i predstavlja opasnost da novinari izgube dohodak koji bi im trebao pripasti.

Rok za prihvaćanja Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima je početak lipnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!