Novo istraživanje: Rijeke pravde ispred HDZ-a u važnoj izbornoj jedinici

Vijesti 12. tra 202420:40 0 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Parlamentarni izbori udaljeni su svega pet dana i provode se posljednja ispitivanja javnog mnijenja, a ovaj put na redu su sedma i osma izborna jedinica.

Prema istraživanju koje donosi Nova TV, SDP u osmoj izbornoj jedinici uživa podršku 26,1 posto ispitanika. Na drugom je mjestu HDZ sa 17,6 posto podrške. Na trećem je mjestu IDS s partnerima koje podržava 13 posto ispitanih. Valja naglasiti da su među IDS-ovim partnerima u ovoj izbornoj jedinici i Reformisti, a u većini ostalih jedinica idu sa SDP-om.

Slijedi platforma Možemo! s 9,4 posto podrške te koalicija oko Domovinskog pokreta s 5,3 posto podrške. Prag ne prelaze, ali su mu relativno blizu, koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista koju podržava 4,5 posto ispitanika te Radnička fronta koja je na nešto malo više od tri posto podrške. Sve ostale stranke i liste pojedinačno podržava manje od 2,5 posto ispitanih, a neodlučnih je čak 14,1 posto.

Kada se ovi brojevi pretvore u mandate, SDP sa svojih 26 posto podrške uzima pet mandata, a HDZ sa 17 posto podrške četiri. Koalicija okupljena oko IDS-a dobila bi dva mandata, baš kao i platforma Možemo!. Obzirom da prelaze prag, jedan mandat ide i Domovinskom pokretu i koalicijskom partneru, stranci Pravo i pravda.

Inače, osmu jedinicu čine Rijeka, dijelovi Primorsko-goranske županije te cijela Istarska županija.

Nova TV

Što se tiče sedme izborne jedinice – koja se proteže na cijelu Karlovačku i Ličko-senjsku te dijelove Zadarske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije – prednost ima HDZ, čiju koaliciju podržava 32,7 posto ispitanih. Na drugom je mjestu SDP-ova koalicija s 21,2 posto, treći je Domovinski pokret s partnerima i 11,2 posto podrške, a četvrta koalicija Mosta i partnera koja je ravno na pet posto, odnosno izbornom pragu.

Prema istraživanju bi HDZ s partnerima dobio sedam, Rijeke pravde četiri, Domovinski pokret s partnerima dva, a Mostova koalicija jedan mandat.

Nakon što su predstavljeni rezultati izbora u četiri izborne jedinice – sedmoj, osmoj, devetoj i desetoj – u virtualnoj sabornici vode HDZ i partneri koji imaju ukupno 26 mandata. Rijeke pravde imaju točno deset manje, odnosno 16. Domovinski pokret s partnerima ima opet deset manje, dakle šest, dok Možemo! i Most imaju po tri, te IDS dva, navodi Nova TV.

Nova TV

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!