Novotny: Pregovori oko INA-e nikad neće završiti povoljno za Vladu

Biznis 27. pro 202113:38 > 21:231 komentar
N1

Ekonomski analitičar Damir Novotny govorio je u N1 Studiju uživo o inflaciji i ekonomskim očekivanjima od 2022. godine. Govorio je i o situaciji s otkupom INA-e koji je predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio prije pet godina.

“Okolnosti su bitno drugačije engo prije pet godina kad je premijer najavljivao otkup”, govori Novotny o mogućnosti kupnje INA-e. “Sada bi taj udio bio oko 3, 3 i pol mlrd eura, a to Vlada nema na raspolaganju. To bi možda bilo bolje predati udjele na upravljanju nekom investicijskom bankaru i tako izbaciti politiku iz te kompanije. Ili da Vlada proda te dionice i na taj način skupi 2 ili 3 milijarde eura i na taj način smanji javni dug. Na ovaj način će se zadržati status quo”, kaže Novotny.

vezana vijest

“Mađarska vlada je imala zlatnu dionicu, kontorlu nad MOL-om, prodala je udjele i smanjila utjecaj. Smanjivat će i dalje jer nema nikakv utjecaj na tu kompaniju i ona joj u nacionalnoj strategiji nije ni potrebna. Okolnosti su mnogo drugačije nego dok je MOL bio pod kontorlom Orbana. Mudro je smanjiti udjele u naftnim kompanijama. Hrvatska ima toliko javnog duga da nema smisla kupovati ponovno”, govori.

“Planovi se mijenjaju. Nitko se ne može tvrdoglavo držati jednog. Tada je bilo moguće, sada nije. Ne mislim da je veliki politički trošak promijentii strategiju oko INA-e”, kaže Novotny. On smatra i da je nepotrebno plaćati savjetnike koje Vlada trenutno plaća i misli da pregovori oko INA-e nikad neće završiti povoljno za hrvatsku Vladu.

O kadrovskim promjenama u Nadzornom odboru INA-e kaže: “To su pojedinačne političke odluke koje su trenutku bile nužne iz pogleda Vlade. Založio bih se za upravljanje državnim poduzećima kao što to rade Austrijanci. Oni su napravili sanitarni kordon između politike i upravljanja poduzećima. Javna poduzeća se predaju na upravljanje profesionalcima, a Vlada postavlja samo ciljeve koji se prenose na one koji upravljaju dionicama. Ovako da se Vlada bavi operativnim upravljanjem dionicama, to nikad nije dobro završilo”, kaže.

Inflacija

“Ako uđemo u spiralu inflacije plaće, to ne vodi dobrom. To smo vidjeli u Italiji prije ulaska u eurozonu”, govori dodajući da “ne mogu plaće nikad brže rasti od inflacije” te da se to nikad u povijesti nije dogodilo.

“Vlada se može i mora opredijeliti u kojem smjeru će politika ići. Inflatorna očekivanja su problem, ako se krene s njima ide se u hiperinflaciju što nikad nije dobro”, kaže.

“Inflacija za sada nije veliki problem, ona je izazvana pandemijom i smirit će se ta situacija”, smatra Novotny.

Na pitanje o radnoj snazi, Novotny kaže da “Hrvatska ima vrlo neučinkovito ekonomiju” koja boluje od “nizozemske bolesti”, odnosno, da jedna grana gospodarstva istiskuje ostale. U hrvatskom slučaju to je turizam. Novotny smatra da će se Hrvatska morati otvoriti prema svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar