O skandalu s maturom: Predstavnik ministarstva je otišao, glasanje je sabotirano

Vijesti 12. tra 202118:32 > 20:23
Izvor: N1

Neven Budak, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u Newsroomu je gostovao povodom aktualnog skandala s dodavanjem bodova na državnoj maturi nekolicini maturanata.

Voditelj je objasnio da je riječ bila o otkriću da je nadležno povjerenstvo kod više od deset učenika dodalo bod ili dva, te su oni položili maturu, iako nisu osvojili potrebne bodove. Sve je kulminiralo tako što je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) inzistiralo na tome da su se bodovi dodavali, direktno u sustav, nakon proceduralne greške, na tome što su dvojica razočaranih članova napistila Upravno vijeće nakon što nije usvojeno njihovo traženje za ostavkom ravnateljice…

Voditelj je objasnio i to da je bila riječ o jesenskom roku 2020., te da je šačici pristupnika bila uvažena žalba.

“U konkretnom slučaju radi se o ekscesu, a ne o tome da sustav loše funkcionira. Možete smisliti najbolji sustav, ali ako ga pojedinci žele izigrati, oni će ga izigrati”, kazao je Budak, ali to je samo dio priče:

“Upravno vijeće ne samo da nema dva člana koji su dali ostavke, nego nema niti još jednu članicu za koju se ne zna je li smijenjena.”

Voditelj je pojasnio da se dogodilo to da je uopće do neizglasavanja smjene ravnateljice došlo nakon što je glasanje napustio predstavnik Ministarstva obrazovanja. Na kraju je glasanje prošlo 2:2. Je li, dakle, na djelu guranje skandala pod tepih u režiji resornog ministarstva?

“Mislim da je očito da se želi zakopati ili staviti pod tepih, nadam se ne zakopati u zemlju”, komentirao je Budak:

“Sasvim sigurno nije slučajno da je i predstavnik ministarstva otišao, a i da je još jedan član Vijeća uoči glasanja otišao i na taj način je glasanje sabotirano. Je li Fuch učinio sve što je trebao, odnosno je li predstavnik ministarstva otišao po njegovom nalogu ili ne, to doista ne mogu reći.”

Voditelj je podsjetio da je portal srednja.hr pisao o tome da se određeni broj ljudi “iz sustava” žalio na poltičke pritiske kako bi tih desetak maturanata položilo državnu maturu.

Je li u konkretnom slučaju riječ o miješanju politike, odnosno o političkoj intervenciji, Budak nije mogao reći, ali jest mogao načelno:

“Da se politika u prevelikoj mjeri miješa u rad Nacionalnog centra, to je sigurno.”

Rekao je da se na određene položaje nastoji dovesti vlastite stranačke ljude, bez obzira koliko su oni sposobni ili nisu sposobni obavljati poslove koje iziskuje funkcija.

I koliko god je riječ o malom broju maturanata u ovom skandalu, ovakvo što je zabrinjavajuće, kazao je, ugrožava sustav.

“Ako maturanti koji izlaze na maturu znaju da možda, ako imaju dobre veze, mogu proći maturu, a da nisu zaslužili, sasvim sigurno idu polagati maturu s velikom dozom nelagode”, kazao je Budak.

Koliko se onda uopće može govoriti o objektivnom ocjenjivanju na maturi?

“Ako govorite o objektivnom ocjenjivanju, mislim da matura niti do sada nije objektivno ocjenjivala rezultate učeničkih postignuća, jer su kriteriji prema kojima se ocjenuje na maturi, jako niski. Kad bi kriteriji bili onakvi kakvi su na nekim uobičajenim testiranjima, mislim da bi broj onih koji ne bi položili maturu, bio daleko veći. To se, dakako, želi izbjeći iz političkih razloga, pa se kriteriji snižavaju, urušava se razina obrazovnog procesa”, odgovorio je Budak.

On je dalje objasnio da se mora i poboljšati kurikulum i povećati razina na maturi. Samo, što od toga prvo, a što drugo? Ili istodobno?

“Rješenje je da se postupno rješavaju kriteriji i za maturu i kurikulumi”, kazao je:

“U protivnom nam prijeti daljnje opadanja kvalitete obrazovnog sustava.”

Voditelj je pitao bi li takvi procesi mogli dovesti do urušavanja javnog školstva, do rasta ugleda privatnog, koje bi bilo dostupno samo malom broju onih koji bi si ga bili u stanju platiti?

“Dobro, to kod nas još nije problem. Imamo relativno mali broj privatnih škola, koje doduše jesu dobre, ali naš javno obrazovni sustav, usprkos svih ovih kritika, još uvijek je dosta dobar”, konstatirao je Budak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar