Obiteljski liječnici Capakovoj pomoćnici: Nećemo dopustiti diskreditaciju

Vijesti 14. sij 202220:57
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL

KoHOM, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, reagirala je na izjave pomoćnice ravnatelja HZJZ-a Marije Bubaš u emisiji Otvoreno u četvrtak.

Bubaš je rekla da je Izrael u ovoj pandemiji zaključio da je idealan način liječenje kod kuće, kojim se ne bave bolnički liječnici, već liječnici obiteljske medicine. “Od trenutka hospitalizacije oboljele osobe od covida do smrtnog ishoda prošlo je u prosjeku 12.9 dana. To za mene znači da su kod kuće bili neadekvatno skrbljeni, čini mi se da je i značajno pao broj kućnih posjeta pa su ljudi kasno došli u bolnicu i odmah završili na respiratoru.”

Na upit voditeljice znači li to da želi reći da je u primarnoj zaštiti odrađen loš posao, Bubaš je rekla: “Ja samo govorim činjenice, a vi zaključite što hoćete, ali mi nemojte stavljati riječi u usta.”

Reagiranje obiteljskih liječnika prenosimo u cijelosti:

“U emisiji Hrvatske radio televizije Otvoreno, emitirane 13. siječnja 2022., pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš, među ostalim, kazala je kako bolnice bolesnike oboljele od Covida zaprimaju 12,9 dan od pojave simptoma, da su oni do tada neadekvatno skrbljeni jer je pao broj kućnih posjeta, te da tih 12,9 dana pacijenti oboljeli od Covida vode borbu za život.

Time je pomoćnica ravnatelja HZJZ implicirala kako liječnici obiteljske medicine ne liječe bolesnike oboljele od Covida po pravilima struke, da su obiteljski liječnici krivi za umrle od Covida i da liječnici obiteljske medicine ne  rade svoj posao jer ne odlaze u kućne posjete.

“Želi diskreditirati obiteljske liječnike”

Pomoćnica ravnatelja HZJZ Bubaš je izrekla laž i u cilju da diskreditira obiteljske liječnike (to je činila i u mnogim dosadašnjim javnim nastupima), grubo manipulirala činjenicama. Time je povrijedila dostojanstvo svih obiteljskih liječnika u Republici Hrvatskoj, ali i cijelu struku obiteljske medicine.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine zbog toga će protiv pomoćnice ravnatelja HZJZ Bubaš poduzeti sve pravne korake. Među ostalim, KoHOM će Hrvatskoj liječničkoj komori uputiti zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv pomoćnice Bubaš.

Možemo samo sumnjati ili pretpostaviti što su razlozi ovakvog sustavnog neprofesionalnog i nekolegijalnog ponašanja pomoćnice Bubaš koja je odlučila služiti politici, a ne struci i pacijentima.

“Nećemo dopustiti da političari i zdravstvena administracija krivnju prebace na obiteljske liječnike”

KoHOM će poduzeti sve mjere da zaštiti struku obiteljske medicine, obiteljske liječnike i pacijente zbog kojih smo tu. Podsjećamo javnost, da je preko 85 posto svih oboljelih od Covida liječeno kod svojih obiteljskih liječnika koji su, kao i brojne kolege u bolnicama, dali maksimalan obol u ovoj pandemiji.

Nećemo dopustiti da političari i zdravstvena administracija – koja je sinoć progovarala kroz pomoćnicu Bubaš – krivnju za katastrofalno vođenje krize uzrokovane pandemijom, pa tako i za veliki broj umrlih, prebace na leđa obiteljskih doktora ili pacijenata. Ističemo da su krivci isključivo oni koji su donosili političke odluke, a da ne konzultiraju zdravstvenu struku”, poručuju obiteljski liječnici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar