Obiteljski sukob oko kuće u Makarskoj: “Maltretiraju me jer živim u Beogradu”

Vijesti 19. lip 202312:36 0 komentara
Croatia Tips from Pixabay

Punih sedam trebalo je da se u jednom ostavinskom postupku utvrdi komu pripada kuća u Makarskoj, no ni nakon toga nema mira.

Stvar je dospjela do medija jer dobiva, kako piše Slobodna Dalmacija, političku dimenziju.

Vanja Bunčić Filipović tvrdi da joj se sve što proživljava ne bi dogodilo da ne živi u Srbiji pa se prema njoj u Hrvatskoj ponašaju maćehinski. Kome je još, pita se ova Vrgorčanka, ostavinska rasprava trajala sedam godina, a i kad je završila, do nje se ne drži?!

Tek je, tvrdi, mrtvo slovo na papiru, jer u onom što joj je rješenjem o nasljedstvu ostavljeno ne može uživati. Brat joj Ivo Filipović priječi ulaz u obiteljsku kuću čija je suvlasnica. Zato će zatražiti pomoć predstavnika SDSS-a koji su koalicijski partneri HDZ-u u Vladi, pa neka urgiraju kako bi je se kao Hrvaticu koja živi u Beogradu pred institucijama u njezinoj domovini tretiralo ravnopravno, a ne kao građanku drugog reda.

Parkiranje pred vratima

Smatra da su njezina ustavna prava povrijeđena jer se ostavinski postupak toliko razvlačio, a kad je njime napokon određeno što kome pripada, do naslijeđene imovine – ne može.

Što o svemu kaže njezin odvjetnik Dragan Marin iz Makarske? “Problemi za gospođu Bunčić započeli su nakon smrti majke Slavke 2010., točnije 2012. godine, kada joj brat Ivo brani pristup roditeljskoj kući, koje su oboje, skupa sa sada pokojnom sestrom Tanjom – suvlasnici. Priječi joj pristup šaljući poruku u kojoj stoji točno ovako: ‘Dok sudski ne bude riješeno’, misleći na ostavinsku raspravu” kaže Marin pa pojašnjava da je riječ o nekretnini čija je Vanja Bunčić i ranije bila suvlasnica i u koju je dolazila svake godine, najčešće ljeti, koristeći dio za svoje i potrebe obitelji, supruga i djece, s obzirom na to da odavno živi u Beogradu.

Sam ostavinski postupak trajao je punih sedam godina, uz dulja razdoblja potpune neaktivnosti javnog bilježnika te požurivanja od strane Bunčić, da bi na koncu suvlasnički dio iza pokojne Slavke Filipović, koji je iznosio ukupno 1/8 dijela, naslijedila njezina djeca: Vanja, Tanja i Ivo po 1/3 dijela svaki od njih. Vanja Bunčić Filipović je tada postala suvlasnica te nekretnine u 1/6 dijela, jer je od ranije bila suvlasnica u određenome dijelu. Riječ je o kući površine 573 četvorna metra koju njezin brat, kao samo jedan od suvlasnika, ljeti iznajmljuje turistima.

Privatni albumIvo Filipović u cijelosti opovrgava navode svoje sestre da joj priječi ulaz u kuću i ne želi podijeliti obiteljsku imovinu, a njegov odvjetnik Vinko Ljubičić kaže: “Tu postoji izvjesna moralna dilema. Riječ je o dvije sestre i bratu; jedna je sestra bila teško bolesna i kao takva dugo godina liječena, a druga je, koja živi u Beogradu, s njom potpisala ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, i to dva mjeseca prije njezine smrti.”

Nakon toga javio se muž preminule, talijanski državljanin, koji traži poništenje tog ugovora jer smatra da njegova pokojna supruga, s obzirom na svoje teško psihičko stanje u kojem se nalazila, nije bila sposobna sklopiti takav ugovor, zbog čega sam u njegovo ime i pokrenuo postupak kojim se traži njegova ništetnost.

Iako se postupak odužio preko svake mjere, mogao bih s visokim stupnjem vjerojatnosti reći da će sud donijeti upravo takvu odluku i proglasiti ugovor ništetnim, što znači da supruga tužitelja nije mogla prenijeti pravo raspolaganja njezinom imovinom na drugoga jer stanje u kojem se nalazila jednostavno to nije dozvoljavalo – kaže Ljubičić.

Filipović objašnjava da je do spora došlo isključivo radi pohlepe njegove sestre Vanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!