Objavljena važna upozorenja: U ove dvije namirnice otkriveni pesticid i opasna plijesan

Vijesti 19. ožu 202412:41 0 komentara
Bernd Jürgens / Shotshop GmbH / Profimedia / ilustracija

Europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom (RASFF) objavio je dva važna upozorenja.

U smokvama iz Turske otkrivena je opasna plijesan, a u miješanoj salati iz Republike Sjeverne Makedonije pronađen je nedopušteni pesticid.

U suhim smokvama koje su iz Turske preko BiH trebale biti uvezene u Hrvatsku otkriven je aflatoksin tipa B-1. Prisustvo ove plijesni otkriveno je kontrolom na granici te su suhe smokve uništene.

Aflatoksini su toksini koje proizvode određene plijesni, posebice Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus, a mogu imati negativan učinak na ljudsko zdravlje. Aflatoksini su otrovni i spadaju među najkancerogenije poznate supstance.

Kako se navodi na stranici Pliva zdravlje, jetra je jedan od prvih organa koji je najčešće ugrožen samim postojanjem aflatoksina u krvi. Osim toga, aflatoksin napada i imunološki sustav i može dovesti do smanjenja imunološkog odgovora organizma, a posebno mijenja osjetljivost prema virusima čineći organizam osjetljivim i podobnim za razvoj brojnih viroza.

RASFF je također obavijestio da je u miješanoj salati iz Republike Sjeverne Makedonije proanđen klorpirifos. Podsjetimo, ovaj zabranjeni pesticid je ranije otkriven i u mandarinama. Klorpirifos je na području Europske unije, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!