Objavljene plaće učitelja, evo koliko primaju oni s najvišim statusom

Vijesti 13. pro 202210:00 0 komentara
N1 / Ilustracija

Učitelji i nastavnici s najvišim statusom imaju plaću 11.892 i 12.217 kuna, dok je zaposleni nastavnik osnovne škole u listopadu ove godine primio medijalnu plaću od 8819 kuna, piše u utorak Večernji list.

Nakon dvaput održanih ovogodišnjih pregovora sindikata i Vlade, koji su svaki put rezultirali povećanjem osnovica, zaposleni nastavnik osnovne škole u listopadu ove godine primio je prosječnu neto plaću od 8785 kuna.

Točnije medijalnu plaću u iznosu od 8819 kuna. U navedeni iznos nije uračunat trošak prijevoza, a on se odnosi isključivo na učitelja ili nastavnika s VSS-om, prosječne starosti 43 godine, koji u godini dana rada u osnovnoj školi u svojoj evidenciji nije upisao nikakvo napredovanje.

Učitelj ili učiteljica pak s istom stručnom spremom, koji su ipak odlučili započeti s napredovanjem, prateći propisane smjernice, prosječno su stari 44 godine i njemu ili njoj ove je godine u listopadu isplaćeno prosječnih 12.594 bruto, odnosno 9038 neto kuna plaće, što je medijalno 8969 kuna.

Podaci su to koje je objavilo Ministarstvo obrazovanja plasirajući tako plaće zaposlenih u obrazovnom sektoru.

VEZANA VIJEST

Najviša medijalna neto plaća isplaćena u listopadu u osnovnim školama iznosila je 11.892 kune i nju su primili učitelji, profesori zaposleni u osnovnim školama koji imaju status učitelja izvrsnog savjetnika, dakle oni koji su dosegnuli najviši stupanj napredovanja koji se može dosegnuti prema pravilniku o napredovanju.

Upravo takvi zaposlenici osnovnih škola prosječno imaju 54 godine, iako do upravo tog najvišeg statusa mogu doći i svi oni koji u obrazovnom sustavu rade najmanje 15 godina i koji su uz brojne druge uvjete ujedno ostvarili rezultate u unapređenju rada škole ili, ono još važnije, unapređenju samog sustava obrazovanja, što među ostalim podrazumijeva da su i znatno promijenili način na koji predaju svojim učenicima, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!