Obuljen Koržinek o rekonstrukciji: Atmosfera u HDZ-u dobra, treba naći kandidate

Vijesti 30. ožu 202209:30 0 komentara
N1

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u srijedu je rekla da se ne treba baviti špekulacijama koliko će se ministara izmijeniti i tko dolazi dok predsjednik Vlade ne predloži imena onih koji će otići i koji će doći.

Kada se najave takve stvari, sigurno je da ne govorimo o mjesecima, ali kad će to biti ne treba licitirati. Treba pronaći dobre kandidate i obaviti razgovore, rekla je ministrica Obuljen- Koržinek u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Atmosfera u stanci je dobra, premijer ima povjerenje i vodit će proces da se ne zaustavi bilo što što radimo u Vladi, a velik dio reformi vezan je i uz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, dodala je.

VEZANE VIJESTI

Ministrica se također osvrnula na dinamiku u obnovi nakon potresa, posebice kada je riječ o kulturnim institucijama.  “Zadovoljna sam što se tiče obnove kulturne baštine i zahvaljujem svim konzervatorima, restauratorima, projektantima, svima koji s nama rade bez prestanka dvije godine kako bi se pripremili projekti”, rekla je i dodala kako se bez toga, bez detaljnih istraživanja i restauratorskih elaborata ne može pristupiti obnovi.

“Putem Ministarstva kulture i medija, mi smo ugovorili projekata u vrijednosti 3,5 milijarde. Prema jučerašnjom podacima, više od 50 projekata je krenulo u radove, neki su već i završeni. Mi imamo 6-7 od 150 koji su završili s obnovom, i to su manji objekti. Nakon toga, u slijedećih mjesec dana, još će ići sigurno 50-ak objekata, završiti proces nabave i početi s konstrukcijskom sanacijom”, najavila je ministrica.

Istaknula je da postoje neki projekti koji su rizični i zahtijevat će godine poput Mirogoja, Katedrale, Muzeja za umjetnost i obrt i Mimare gdje je izrada dokumentacije uzela puno vremena i treba vidjeti što će se financirati sredstvima Fonda solidarnosti, a što iz drugih izvora.

Upitana kakvo je “prolazno vrijeme” u trošenju novca rekla je da će u cijelosti realizirati sve što su ugovorili. “Mi ćemo već do inicijalnog roka potrošiti cijelu svoju inicijalnu alokaciju, što se tiče kulturne baštine”, istaknula je.

Ministrica Obuljen-Koržinek rekla je i da su prije dva tjedna imali zoom s kolegama u Ukrajini oko zbrinjavanja umjetnina kada su dobili velik broj savjeta iz prakse tijekom Domovinskog rata te je najavila da će im, s time u vezi, poslati i kontingent pomoći, od vatrogasnih aparata nadalje. Pripremaju i projekt za otkup knjiga iz Ukrajine koje će distribuirati u narodnim knjižnicama u Hrvatskoj.

Novi zakon o kazalištu je u završnoj fazi prije puštanja u javnu raspravu, dodala je, a novi Zakon o jeziku je tema još od 90-ih i predstavnici Matice hrvatske izradit će prijedlog i prezentirati ga široj javnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!