Obuljen Koržinek: VEM se treba očitovati o dodjeli koncesije Top radiju

Kultura 01. ruj 202119:33 0 komentara
nina obuljen koržinek
N1

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u srijedu je izjavila da Vijeće za elektroničke medije (VEM) treba objaviti sve relevantne informacije vezane uz dodjelu koncesije bivšeg Radija 101 tvrtki u vlasništvu Ivana Jurića Kaćunića i obrazložiti svoju odluku.

Odgovarajući na novinarska pitanja uoči sjednice užeg kabineta Vlade, ministrica je krajnje licemjernim ocijenila performans Darija Juričana ispred sjedišta HDZ-a, a potom i sjedišta Top radija, dobitnika koncesije za frekvenciju Radija 101.

Top Radio d.o.o, u vlasništvu je Ivana Jurića Kaćunića, a Juričan kaže da su članovi VEM-a od Kaćunića dobili poklone. Naveo je i druge informacije, koje objavljuju mediji, vezane uz poslovanje Jurića Kaćunića, među ostalim da preko njega braća Pripuz dirigiraju mrežom radiostanica, a koju je 1990-ih stvorio Miroslav Kutle.

VEZANE VIJESTI

“Performans može biti kreativan i duhovit, a ovaj je bio krajnje licemjeran jer gospodin Juričan sigurno jako dobro zna kako je zakonski definirana neovisnost VEM-a i ako je želio raditi performans, trebao ga je raditi ispred prostorija Vijeća, a ne to lijepiti niti Vladi, niti ministarstvu, niti bilo kojoj stranci”, prokomentirala je Obuljen Koržinek.

Naglasila je pritom da su u prijedlogu novog Zakona o elektroničkim medijima, koji je upućen u drugo saborsko čitanje, dodatno unaprijeđene odredbe koje se tiču transparentnosti vlasništva u medijima, kao i da je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti predviđen jedan “registar koji će biti vrlo lako pretraživ i javno dostupan, koji će voditi Agencija za elektroničke medije, kako bi vlasništvo svih medija bilo dostupno kao informacija i transparentno prikazano”.

Odbacila je stoga Juričanove ocjene da ništa ne rade te cijenila da je to što on radi “udar na neovisnost regulatora”.

VEM treba javno odgovoriti na sve sumnje vezane uz koncesiju

“Ja sam i u svom priopćenju i u odgovoru na pitanja vezana uz tu frekvenciju jasno rekla da se po mom mišljenju članovi VEM-a koji su tu odluku donijeli, trebaju na sve sumnje koje se pojavljuju u javnosti o njima javno očitovati”, istaknula je Obuljen Koržinek.

Ministrica naglašava da je VEM neovisni regulator. “Bira ih Sabor, njemu odgovaraju i oni su dužni donositi odluke u skladu sa zakonom, ali onda ih biti i u stanju braniti i u javnosti. Ne bi bilo dobro da se bilo koje tijelo državne vlasti, niti ministarstvo zaduženo za medije niti neko drugo tijelo bavi medijima kad za to postoji neovisni regulator”, istaknula je.

Ponovila je da od Vijeća očekuje da “javno jasno komunicira i odgovara na sve upite koji se pojavljuju u javnosti”. Drži da u slučaju dodjele koncesije Top radiju postoji interes javnosti da VEM obrazloži svoju odluku.

A ako postoje sumnje u kršenje zakona, dodala je, to trebaju provjeriti institucije koje su za to zadužene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!