Obuljen o zabrani pisanja: Ne mogu vjerovati da je utemeljeno na nekom propisu

Vijesti 23. ruj 202111:08 > 12:02
Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak kako joj je neshvatljivo i neprihvatljivo da se može donijeti odluku kojom se nekome unaprijed zabranjuje da o nečemu piše, komentirajući sudsku zabranu tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece.

Općinski sud je zabranio portalu H-alter da piše o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, nakon što ih je ona tužila zbog niza tekstova koje su objavili o njoj i Poliklinici.

“Načelni je stav da mi zaista nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše. Moje je mišljenje da svaki prijepor vezano uz članke u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima, dakle demanti, ukoliko nije objavljen ili nije zadovoljavajući, uvijek se može pokrenuti i sudski spor”, rekla je Obuljen Koržinek uoči sjednice Vlade.

Ako je točno što mediji prenose, da se sudskom odlukom zabranjuje daljnje pisanje o nekoj temi, to je njoj potpuno neshvatljivo i ne može vjerovati da je takva odluka temeljena na nekom propisu.

“Znate da smo pokrenuli i radnu skupinu koja se bavi SLAP tužbama, oni su počeli raditi, tu su odvjetnici, suci, novinari i predstavnici nakladnika. Uglavnom imamo dobro posložen zakonski okvir, pokazuju se problemi u interpretaciji i odlukama. Vjerujem da ćemo kroz proces rada na otklanjanju tog fenomena ili smanjivanju fenomena SLAP tužbi i u suradnji s pravosudnom akademijom onemogućiti ovakve situacije”, istaknula je ministrica.

VEZANE VIJESTI

Naglasila je kako ne može komentirati kako ljudi i na koji način koriste instrumente kojima bi sebe ili svoju instituciju zaštitili ako se osjete da su nekim činom ili riječju oštećeni.

“Na svakom je pojedincu da iskoristi ono što mu pravni sustav omogućuje. Meni je potpuno neprihvatljivo da bilo tko na bilo kojem mjestu bilo kojem novinaru ili mediju unaprijed onemogući da o nečemu piše ili govori, meni je to neshvatljivo i neprihvatljivo”, kazala je Obuljen Koržinek.

Dodaje kako je resor socijalne skrbi vrlo složen.

“To je jedno područje, kada o njemu govorimo i pišemo i kada donosimo bilo koje druge odluke, moramo svi zajedno biti svjesni u društvu da se bavimo temom u kojoj su oni najosjetljiviji i najranjiviji. Zato se treba suzdržavati od bilo kakvih vrijednosnih sudova prije nego što oni koji su za to nadležni sve ne provjere”, zaključila je Obuljen Koržinek.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar