Nevrijeme stiglo u Hrvatsku, snažna tuča razbijala automobile, izdana upozorenja

Vijesti 25. svi 202218:05 > 19:34 0 komentara
Screenshot / Facebook Zagorje International

Snažno nevrijeme zahvatilo je u srijedu poslijepodne sjever Hrvatske, a jaka kiša i tuča veličine oraha padala je na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije.

Tuča je zahvatila i područje grada Varaždina, a najgore je na istoku Varaždinske županije u Općini Veliki Bukovec gdje su oštećeni brojni objekti.

Načelnik Franjo Vrbanić izjavio je za Hinu da je nevrijeme općinu zahvatilo nešto prije 18 sati.

“Mislim da nema kuće i gospodarskog objekta, plastenika, staklenika koji nema štete, a štete su nemjerljive jer je padala tuča gotovo veličine naranđe. Upravo pregledavamo teren. Nažalost nije dobro. Čekamo župana, obavijestili smo sve ostale službe i vidjet ćemo nakon obilaska terena točno što ćemo i otkuda krenuti. Nema objekta koji nije oštećen, rekao je Vrbanić.

Nevrijeme je zahvatilo i Međimursku županiju gdje je padala tuča veličine oraha, posebno praćena jakom kišom i vjetrom na području Murskog Središća.

Iz Centra 112 u Krapinsko-zagorskoj županiji navode da od građana dobivaju pritužbe i dojave o oštećenim krovovima i razbijenim automobila, a da je najgore prošla općina Hum na Sutli.

Nevrijeme je prema informacijama s terena također zahvatilo Pregradu te područje općine Đurmanec, točnije Macelj. Prema neslužbenim informacijama tuča veličine teniskih loptica nanijela je velike štete na usjevima.

DHMZ i HT izdali upozorenja

Državni hidrometerološki zavod (DHMZ) za danas je prognozirao da se prema večeri očekuje jači razvoj oblaka, lokalno izraženi pljuskovi ili grmljavinsko nevrijeme. Ponajprije su izgledni u sjeverozapadnim i sjevernim predjelima, navečer i u Slavoniji. Prolazno se očekuje i vjetar s jakim udarima.

Zbog svega navedenog, DHMZ je izdao i upozorenja za cijelu središnju Hrvatsku te priobalje u Srednjoj Dalmaciji. Za Zagrebačku i Osječku regiju izdano je narančasto upozorenje, dok je za Karlovačku i priobalje Srednje Dalmacije izdano žuto upozorenje.

DHMZ

Upozorenje je građanima poslao i Hrvatski telekom.

“Danas se očekuje grmljavinsko nevrijeme na vašem području. Kako biste zaštitili svoje uređaje preporučamo da isključite telefonski i strujni kabel iz utičnice”, stoji u poruci koju je HT uputio dijelu svojim korisnika, a za detaljnije upute upućuju građane na svoje službene stranice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!