“Od 75 poginulih hrvatskih vitezova, 30 rođeno u BiH, ne smijemo ih zaboraviti”

Vijesti 20. svi 202211:52 0 komentara
Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka specijalnih postrojbi HV-a i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga. Milanović je u Delnicama poručio pripadnicima specijalnih snaga kako su oni iznimna postrojba na koju se gleda posebnim pogledom i s većim očekivanjima.

„Ovo je hrvatska garda posebne kategorije, ovdje se uče, prakticiraju i usavršavaju najsloženije vještine i reći da ste elita nije pretjerivanje, to je činjenica. Na vas se gleda posebnim pogledom i s većim očekivanjima, tome ste dorasli i to stalno imajte na umu. Vaš ugled mora biti neokrnjen“, rekao je predsjednik dodajući kako se vještine koje stječu pripadnici specijalnih snaga najbolje mogu steći u suradnji i interakciji s drugima jer “mali narodi i mala vojska ne mogu napredovati ako nisu u stalnom kontaktu s onim što je drukčije i otvoreno”.

“Svijet nam je širok i moramo s njim surađivati. S druge strane, u svim tim savezima nismo radi njih, nego radi sebe. Ta znanja, vještine, sposobnosti i rutine stječete da biste, prije svega i iznad svega, branili Hrvatsku, njezine interese i njezino mjesto na svijetu. Sve drugo je dobro i potrebno, ali sporedno”, rekao je Milanović.

“Činjenice kako ste počinjali, tko vas je činio, odakle ste kretali – to se lako zaboravi”, naveo je predsjednik Milanović istaknuvši važnost sjećanja jer ona, kao što je kazao, “čini identitet, čini naciju i vezuje nas jedno za drugo”.

“Treba pamtiti činjenicu da je od 75 poginulih, vaših suboraca, prijatelja, hrvatskih vitezova, tridesetorica su rođeni u Bosni i Hercegovini. Od ostalih 45 vjerojatno ih pola ima podrijetlo iz Bosne i Hercegovine. To je bilo vrijeme kada su Hrvatsku uglavnom branili sinovi iz malih sredina. Tih ljudi se ne smijemo odreći, njihove djece i potomaka se ne smijemo odreći, oni su dio nas u drugoj državi i bit će u drugoj državi, ali nož u leđa im ne smijemo zabiti. To je politika, politika o kojoj imam potrebu i imperativ govoriti javno i govorit ću javno”, rekao je.

Predsjednik Milanović poručio im je da njihovo znanje, životi, sigurnost i sreća njihovih obitelji nikada neće biti uludo potrošeni, nego uvijek i isključivo vodeći računa o jednom imperativu, a to je hrvatski interes, hrvatske granice, hrvatska demokratska vlast, hrvatski teritorij i hrvatski čovjek. “Sve drugo dolazi, kao što sama riječ kaže – drugo”, zaključio je predsjednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!