Od danas dozvoljena svinjokolja

Vijesti 21. pro 202307:43 0 komentara
Davor Puklavec/PIXSELL

Od danas je dozvoljena svinjokolja. Naime, od danas je na snazi provedbena uredba vezana uz posebne mjere kontrole u odnosu na afričku svinjsku kugu (ASK), kojom se uz ostalo dozvoljava mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara.

Navedenom uredbom, kako ističu iz Ministarstva, sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu “ZONU III”, koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz zone III, prenosi Index.

Od najavljenih promjena iz Ministarstva naglašavaju “mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja, uz obvezan prethodan klinički pregled veterinara”.

Također, meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za klanje moći će se stavljati na tržište kao svježe meso isključivo za područje Republike Hrvatske.

Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine proširena je i na područje dijela Osječko-baranjske županije.

Veterinar mora izdati dokument

Kako je jutros za HRT rekao jedan slavonski veterinar, oni moraju izvršiti pregled svinja te izdati dokument da su svinje zdrave nakon čega u roku od 24 sata mora krenuti klanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!