Od početka štrajka samo na jedan sud stiglo je 3.800 novih tužbi

Vijesti 05. srp 202319:37 0 komentara

Sutkinja Vesna Horvath gostovala je u Newsroomu gdje je komentirala štrajk sudskih službenika koji traje već pet tjedana.

“Mi smo već dovoljno iscrpljeni, govorim to iz pozicije sutkinje i znam kako se osjećaju moje zapisničarke i svi kolege. Ne može nas se više iscrpiti jer smo došli do kraja. Od ove plaće koje imaju naši službenici se ne može živjeti, oni su na rubu siromaštva. Iz Udruge sudaca od početka smo ukazivali da ne možemo raditi s ljudima koji nisu plaćeni, kojima nisu omogućeni uvjeti rada”, poručuje Horvath.

“Ne znamo što će uopće biti s cijelom situacijom. Pravosuđe stoji, građani ne mogu ostvariti svoja prava, odvjetnici ne mogu raditi svoje poslove, a mi suci isto tako ne možemo. To je veliki problem jer mi smo tu da radimo, mi smo tu da osiguramo pravdu i da sistem radi, a mi bez naših službenika mi to ne možemo”, dodaje.

Napomenula je kako se posljedice ovog štrajka neće moći nadoknaditi za isto razdoblje koliko će trajati štrajk.

“Multiplicirati će se jer vi morate raditi svaki dan i to jako puno da biste ovu količinu spisa koju imamo moglo rješavati. Nama se stalno stavlja na teret da smo spori i neučinkovitosti. To je sve rezulat dugogodišnjeg zanemarivanja, a ovo tek će se pokazati kolike će biti posljedice. Ne možemo u ovom trenutku s ovim brojem službenika koji nedostaju na sudu riješiti promptno naše redovne zadatke, a kamoli ove zaostatke”, kaže Horvath.

“Službenici su rekli da će nadoknađivati i raditi subotom i nedjeljom, ali to je prevelika količina posla. Na Općinskom građanskom sudu je trenutno 15 tisuća pismena, od kojh je 3.800 novih tužbi, to se ne može riješiti niti za godišnji odmor niti da se rade subote i nedjelje.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!