Odbor za ravnopravnost spolova o femicidu: Važno je slušati žrtve

Vijesti 22. ruj 202216:01 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova u četvrtak je održao tematsku sjednicu o femicidu te zaključio da Hrvatska ima dobre zakone, no problem je u njihovoj primjeni te je, uz međuresornu suradnju, edukacije te odgoj i obrazovanje od najranije dobi, potrebno više slušati žrtve.

U Hrvatskoj se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, dok žene čine većinu žrtava obiteljskog nasilja. Femicid se razlikuje od drugih oblika ubojstava jer se radi o rodno povezanim ubojstvima žena samo zato što su žene, navela je u uvodu potpredsjednica Odbora Branka Juričev- Martinčev (HDZ).

Broj ubojstava žena je u porastu, 6,1 posto više žrtava nego lani

Broj ubojstava žena i broj žena koje su ubile bliske osobe ove je godine u porastu, navela je državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin Vuksanović.

U prvih osam mjeseci ove godine, od 22 ubojstava, 12 ih je počinjeno na štetu žena, dok je u istom razdoblju prošle godine, od ukupno 19 ubojstava, njih osam počinjeno na štetu žena. Osim toga, do sada je evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji, točnije 1 223 žrtve u odnosu na isto razdoblje lani.

VEZANE VIJESTI

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović rekao je kako su u zadnjih pet godina kvalitetno popravili zakonodavni okvir surađujući s nevladinim sektorima i stručnjacima, no ocijenio je kako nema prostora za pretjerano zadovoljstvo jer još uvijek postoji rodno uvjetovano nasilje te je potrebno senzibilizirati društvo i raditi na osposobljavanju institucija od kojih se očekuje da u situacijama nasilja adekvatno reagiraju.

U Hrvatskoj djeluje 25 skloništa za žene; Paunović: Važna je prevencija

Državna tajnica Ministarstva rada i socijalne politike Margareta Mađerić istaknula je kako je u posljednje dvije godine pokrenuta izgradnja skloništa u šest županija u kojima ih do sada nije bilo, tako da danas u Hrvatskoj imamo 25 skloništa koja djeluju u svim županijama.

Navela je kako u svakom trenutku postoji adekvatan smještaj i slobodno mjesto za ženu, djecu i sve žrtve obiteljskog nasilja s obzirom na to da skloništa imaju 352 smještajnih kapaciteta, a popunjenost je uvijek oko 50 do 60 posto.

Savjetnik u Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Nebojša Paunović upozorio je na fenomen da osobe koje nekoga prijave za prekršajno djelo, drugi put to najčešće neće učiniti upravo zbog procesa prekršajnog postupka – osoba je privedena isti dan, najčešće kažnjena uvjetno ili novčano i sutradan puštena nazad u tu obitelj.

Ta će osoba potom vrlo brzo počiniti teže kazneno djelo jer ne osjeća posljedicu prekršajnog djela kao nešto odvraćajuće.

Mišljenja je kako se sustav mora reformirati u sferi procesuiranja i podrške žrtvama. Potrebno je i redefinirati definiciju nasilničkog ponašanja te se usredotočiti na prevenciju, obrazovanje i resocijalizaciju, a ne represiju i kažnjavanje kojima se neće riješiti rodno utemeljeno nasilje.

SOS Rijeka: Žrtvi se mora vjerovati kada kaže da se boji

Lorena Zec iz udruge SOS Rijeka upozorila je kako korisnici koji “svaki dan muče istu muku” ne vide pozitivne promjene o kojima se priča, iako one postoje.

Poručila je kako je femicid prema znanstvenim istraživanjima najpredvidljivije ubojstvo koje počinje s nekim vrstama nasilja koje u Hrvatskoj ne prepoznajemo, poput prisilne kontrole, manipulacija, ekonomskog nasilja ili prijetnja tipa: “Ako odeš, uzet ću ti djecu”.

Ključnim je ocijenila da se žrtvi mora vjerovati kada kaže da se boji.

Članice Odbora složile su se da je problem u provedbi zakona i kako su prevencija i edukacija od najranije dobi važne.

Smatraju i da je potrebno slušati što govore udruge, a osudile su minimalne kazne, zatvor koji se zamjenjuje društvenim radom te novčane kazne na koje se dobiva popust ili koje na kraju plati i žrtva iz obiteljskog budžeta.

Na trenutke je zaiskrilo kada je tajnik Martinović spomenuo procese i prava osumnjičenika te “kriminogenu” društvenu situaciju.

Članice su poručile kako je u situaciji s 12 ubijenih žena, najvažnije pravo žrtve te kako se problemi mentalnog zdravlja, alkohola i ovisnosti ne smiju uzimati kao problem uzrok nasilja prema ženama jer su uzrok društveno uređenje i patrijarhat.

Također, problematizirale su što na sjednici nije bilo predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva jer treba biti više komunikacije između svih dionika sustava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!