Odbrojavanje u Brodosplitu: Sud predlaže stečaj, Debeljak ga pokušava izbjeći

Biznis 26. stu 202218:20 1 komentar
N1/Vesela Šegvić

Počelo je odbrojavanje - sud 16. prosinca odlučuje o stečaju Brodosplita! Hoće li se Tomislav Debeljak ponovno izvući u posljednji trenutak i osigurati sredstva za deblokadu tvrtke?

Nakon što je svima postalo jasno da je Brodsosplit u problemima, njegov vlasnik Tomislav Debeljak počeo je prozivati državu, onu istu koja je potrošila milijarde na restrukturiranje brodogradilišta, prijetiti stečajem i nuditi predstečajnu nagodbu. Stvari su se, međutim, ovih dana preokrenule pa sada Sud predlaže stečaj, a Debeljak ga pokušava izbjeći.

Mrtva tišina. Tako se najbolje može opisati svakodnevnica splitskog škvera. Svega 250 radnika je ostalo, a i njihova sudbina je upitna. Gotovo 6 mjeseca splitski div je bio u predstečaju, nagodba je propala, a za 20 dana sud će odlučiti o tome hoće li biti proglašen stečaj.

PROČITAJTE JOŠ

“Brodosplit je u blokadi. Oni ne mogu poslovati s obzirom da trenutno nemaju nikakve rashode jer ne mogu plaćati dobavljače niti plaće radnicima”, rekao je Mateo Puljić, predstečajni povjerenik Brodosplita.

Tomislav Debeljak danas nije htio pred kamere. No u Brodosplitu žele stečaj izbjeći pod svaku cijenu. Krivca vide u državi koja je prvo sankcionirala njihovog kreditora, a sada im ne želi pomoći.

“Uložit ćemo žalbu i iskoristit ćemo sve mogućnosti da do stečaja ne dođe”, kaže glasnogovornik brodogradilišta Josip Jurišić.

“Prema neformalnim informacijama kojima raspolažem, dužnik intenzivno radi na deblokadi računa”, kazao je Puljić.

Brodosplit je predstečajnu nagodbu predložio u svibnju zbog 40 milijuna kuna duga za koji su tvrdili da je rezultat sankcija ruskoj VTB banci. Nagodba je odbijena nakon kaznene prijave povjerenika zbog nenamjenskog trošenja novca čime je prekršen stečajni zakon. Riječ je o iznosu od oko 300.000 kuna.

“Plaćali su odvjetnike za koje nisu imali opravdanja te su vršili plaćanja vanjskim suradnicima za što se ustvrdilo da nisu osnovana plaćanja”, tvrdi Puljić.

Pokušavaju riješiti stvar na američkom tržištu

Nakon što im je propao plan o predstečajnoj nagodbi u kojoj bi vjerovnike prislili na otpis dijela potraživanja, u Brodosplitu mijenjaju ploču i nastoje zaustaviti otvaranje stečaja. Sud ih je odbio.

“Je li nekome u interesu da pravnim manipulacijama oduži proces da Škver ne ide u stečaj dok se nešto izvanredno ne dogodi, ne znam ni ja što, to je teško za reći. Ne mogu gatati”, rekao je Pavle Matošić iz sindikata Brodosplita.

Iako mu sat otkucava, vlasnik Brodosplita tvrdi da još uvijek nije iscrpio sve opcije.

“Taj novac smo pokušali riješiti, refinanciranje preko HBOR-a, nijedna europska banka nije mogla preuzeti. Sad gledamo da to riješimo na američkom tržištu te se nadamo kako bi do kraja godine mogli imati rješeno refinanciranje”, kaže glasnogovornik Jurišić.

Jer u slučaju stečaja, sve će biti u rukama stečajnog upravitelja koji će morati procijeniti što je najrealnija opcija za splitski škver.

Brodosplit se posljednjih mejseci uglavnom žali na HBOR jer su se nadali njegovom spasonosnom kreditu, no za pretpostaviti je da je na negativan stav te banke utjecalo i iskustvo s financijskim injekcijama vrijednima nekoliko milijardi kuna koje je u tvrtku upumpala država tijekom restrukturiranja.

“Država je imala mogućnost i obvezu prema Europskoj komisiji, slala su se izvješća, čak je u njima decidirano pisalo da se sredstva državne potpore troše nenamjenski i da se iz njih plaćaju otpremnine. Ta su sredstva sada potrošena, to je prošlo svršeno vrijeme”, rekao je Matošić.

A sadašnje vrijeme je jednako tmurno kao i prije Debekljakovg ulaska u tvrtku. Od prijetnji stečajem do stvarnog stečaja – tako bi saga o njegovom upravljanju Brodosplitom mogla završiti već za tri tjedna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.