Odlazak iz Vlade zbog sumnje? “To su švedski standardi, mi imamo balkanske”

Vijesti 21. velj 202213:17 > 16:40 0 komentara
Davorin Visnjic/PIXSELL

Politički analitičar Krešimir Macan u N1 Studiju uživo komentirao je smjenu i uhićenje ministra Darka Horvata, kao i mogućnost rekonstrukcije Vlade.

“Puno je problema. Naglo smo promijenili standarde u subotu, ministri ne znaju zašto su optuženi, jedino zna Horvat. Apsurdna je situacija. Nisu trebali pročitati u novinama, to je kršenje zakona. Netko treba gnjaviti DORH tko pušta informacije. Treba imati dokaze, ovo sve može biti spinanje. Ovo je linč kroz medije bez da ljudi znaju za što ih se tereti. Hrvoj-Šipek koristi staru priču Bajića, ali bez da je informirala ikoga u Vladi, s obzirom na to da je bila osramoćena. Sad je to pojačana reakcija. Jasno je zašto je uhićen Horvat”, rekao je Krešimir Macan.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje zar nije sumnja da si pod istragom dovoljna za odlazak iz Vlade, Macan je rekao: “To bi bili švedski standardi, mi imamo balkanske standarde. Ovo je prvi slučaj da se uhićuje ministar na funkciji bez znanja predsjednika Vlade. Htio bih vjerovati da USKOK zna što radi, ali do prije mjesec dana nije znao.”

Macan je također rekao da misli da je većina stabilna, a da ostaje pitanje hoće li se ići u promjenu više ministara, ali tek nakon što se dozna tko je za što i je li optužen. “Ne može se na osnovi medija raditi rekonstrukcija Vlade. Ne znamo hoće li biti rekonstrukcija. Jesu li Aladrović i Milošević uistinu pod teškim optužbama, onda bi išli… Ako nisu, oni ostaju”, dodao je.

O eventualnoj rekonstrukciji rekao je: “Premijer čeka cjelovitu sliku. Ako će se razrješavati, razrješivat će se u paketu.”

Komentirajući riječi premijera kojem su bili sporni tajming i motiv DORH-a, rekao je: “DORH je sad druga strana budući da je napravljen taj presedan bez informiranja. Kad DORH i USKOK hapse, to je njihova stvar. Pritiska očito nema kad uhićuju.”

Na pitanje treba li se uključiti predsjednik Milanović: “Ne, jedino ako Vlada izgubi povjerenje u Saboru. Presjednik Milanović nema tu što raditi, može samo komentirati, to mu je jedini posao. Vidimo kako je dosad skrbio o sigurnosti države. Ne skrbi dobro, neka imenuje veleposlanike za početak.”

Napomenuo je da je bilo i gorih kriza i da je bilo ozbiljnije kad je na tapeti bila Istanbulska konvencija. “Mislim da je strah u HDZ-u. Od partnera očekujem podršku osim Čačića”, rekao je.

Sve o slučaju ministra Horvata pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!