Odustane li DORH, Aladrović i Milošević mogli bi imati posla s Povjerenstvom?

Vijesti 23. velj 202214:24 > 16:54 0 komentara
N1

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković bila je gošća N1 Studija uživo.

Nataša Novaković kazala je da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u slučajevima kao što je aktualna afera oko smijenjenog ministra Darka Horvata ima podijeljenu ulogu s tijelima kaznenog progona, ali u ovom slučaju ipak ne postupaju.

“U trenu kada se DORH i Uskok ozbiljnije bave ovim predmetima, naše uloge nema jer bi bilo duplih postupanja”, pojasnila je.

Ako DORH odustane od kaznenog progona ministra Josipa Aladrovića ili potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, kazala je da je činjenica da bi se Povjerenstvo moglo baviti time.

“Nije isključeno ništa. Ja vam to ne mogu reći jer je nas pet koji odlučujemo o tome, ali činjenica je da smo imali puno slučajeva koji se bave zlouporabom položaja”.

vezana vijest

“Ono što je kod nas problem je što ne možemo prikupljati činjenice i dokaze koje mogu druga tijela. Nemamo način kako bismo provjeravali dokumente koje nam daju. Mi ponekad zatvorimo predmete i kažemo da nije bilo povrede, a možda je i bilo, ali nismo mogli dokazati. Činjenica je da smo imali predmete zlouporabe dužnosti, ali u ovom trenutku time se ne bavimo”, rekla je Novaković.

Istaknula je da je Povjerenstvo imalo puno predmeta koji se tiču funkcioniranja “po babi i stričevima”.

“Činjenica je da to postoji, bilo bi suludo reći da toga nema”, dodala je.

Smatra i da se zapošljavanje po takvom principu može razlučiti od opravdanog zapošljavanja ljudi od povjerenja logikom.

“Ovisno o kojoj funkciji gledate. Kada gledate nekoga tko će biti ministar meni je to logično. S druge strane, ako ste na čelu trgovačkog društva, nije mi logično da zapošljavate osobe koje poznajete. Jedno je kada si na čelu državne tvrke, s druge strane ako ste na čelu ministarstva, sami ste i logično mi je da imaš ljude od povjerenja. Ali to ne znači da trebaš zapošljavati u računovodstvu ministarstva nekog svog i slično”, kazala je Novaković.

Ocijenila je pozitivnim što su i trgovačka društva na lokalnoj razini postala sada obveznici zakona koji propisuje nadležnost Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Mislim da će se tu neke stvari urediti”, kazala je.

Upitana koja je svrha Povjerenstva kada nema nikakav alat koji bi olakšao istragu, odgovorila je:

“Mi možemo zatražiti dokumentaciju. Većina obveznika zakona dostavi dokumentaciju. Nekada su stvari čiste, nekada samo izgledaju čiste, nekada se vidi zlouporaba. Problem je što dokumentacija nekada prekriva da se nešto događalo.”

vezana vijest

Otkrila je da od Nove godine imaju puno novih predmeta.

“Imamo i puno prijava, ali trenutno ti predmeti trpe jer smo zatrpani mišljenjima, očitovanjima i novim imovinskim karticama. Nadam se da ćemo do ljeta moći profunkcionirati normalno”, poručila je.

Novom zakonu zamjera što je njime ovo tijelo izgubilo dio etike.

“Ali da smo mi izgubili svu snagu – nismo”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!