Odvjetnica Lidija Horvat: Josipa Rimac se neće nagoditi s USKOK-om

Vijesti 23. velj 202221:22 1 komentar
Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija

Uskok je podigao optužnicu protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac, u kojoj se s nizom koruptivnih nedjela povezuju i nekadašnja ministrica Gabrijela Žalac, pomoćnica ministra bivšeg ministra Darka Horvata Ana Mandac te još 24 osumnjičenika među kojima ima još bivših dužnosnika, ali i poduzetnika.

“Imamo rok od osam dana da podnesemo odgovor na optužnicu, i uz njega možemo podnijeti prijedlog za izdvajanje nezakonitih dokaza”, rekla je odvjetnica Josipe Rimac Lidija Horvat za RTL.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje kako će se braniti, Horvat kaže da ne bi za sada htjela ulaziti taktiku obrane, no kako će iskoristiti sve mogućnosti koje im zakon pruža.

“Jedna od njih je detaljno obrazlaganje našeg odgovora i prijedloga za izdvajanje nezakonitih dokaza”, rekla je.

Dodaje da prave razloge zbog čega se nije odmah išlo s tom optužnicom zna samo USKOK, dok ona može samo pretpostavljati.

“Ono što se u zadnje vrijeme u medijskom prostoru događa, vidimo da se od strane USKOK-a podižu inkriminacije protiv puno više rangiranih državnih dužnosnika od moje branjenice. Postavila bih pitanje zbog čega se gotovo dvije godine držao fokus medijski na njoj, prikazujući nju kao glavnog i odgovornog krivca, temeljem istih dokaza za koje se sada terete puno više rangirane osobe?”, pita se Horvat.

Tvrdnju da su dokazi protiv Rimac pribavljeni na protupravni način objašnjava tako da je njen predmet proistekao iz jednog predmeta posebnih dokaznih radnji koje su primjenjivane u odnosu na druge osobe.

“Inicijalni nalog Županijskog suda nije donesen u odnosu na nju i treba vidjeti je li bio zakonit”, kaže i dodaje da se to odnosi na prisluškivanje u automobilu i telefonom.

“Obzirom da se radi o najdubljem posezanju u nečija temeljna ljudska prava, ograničenju koje je zaista duboko, gdje se zadire u privatnost u najvećoj mogućoj mjeri, mora postojati osnovni preduvjet nužnosti. To znači da se one ne mogu niti na koji drugi način pribaviti takvi dokazi, a to mora biti posebno obrazloženo. Da li su organi progona pokušali doći do tih dokaza na neki manje intruzivan način, to mi ne znamo”, rekla je.

Na pitanje hoće li se Josipa Rimac pokušati nagoditi prokazivanjem nekih većih i bitnijih stvari, Horvat kaže da se to neće dogoditi.

“USKOK ima u spisu što zna cijelo ovo vrijeme, mi samo očekujemo da se na jednak način postupa prema svima i da se transparentno zna što se dešava. U odnosu na nju su sve političke i pravne posljedice nastupile prilikom otvaranja istrage protiv nje u svibnju 2020., nakon njenog uhićenja. Temeljno, ustavom zajamčeno načelo jednakosti pred zakonom nije poštovano jer se isto nije dogodilo drugima”, rekla je Horvat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare