Odvjetnica Vanja Jurić imenovana članicom Stručne skupine Europske komisije

Vijesti 18. ožu 202119:01 > 19:05 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Europska komisija imenovala je odvjetnicu Vanju Jurić članicom Stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe, izvijestilo je u četvrtak Hrvatsko novinarsko društvo.

SLAPP tužbe (Strategic Lawsuits Against Public Participation) su neutemeljene ili pretjerane tužbe protiv onih koji postavljaju pitanja javnog interesa, kritiziraju ili prenose poruke koje su neugodne za tužitelje, državne organe, poslovne korporacije ili pojedince.

“Vjerujem da su SLAPP tužbe stvarna prijetnja za slobodu izražavanja i demokratske vrijednosti općenito i da je iznimno važno zaštititi prava i slobode onih koji propituju i kritiziraju sve razine vlasti i društva”, rekla je odvjetnica Vanja Jurić u povodu imenovanja.

Jurić je istaknula i kako je važno stvoriti sustav koji ih štiti od nasilnih tužbi, namijenjenih njihovom zastrašivanju.

“Jako sam zadovoljna što ću u SLAPP radnoj skupini surađivati sa stručnjacima iz cijele EU, u izgradnji takvog sustava, koji treba biti otporan na nerazmjer moći i resursa, što je jedna od glavnih karakteristika ove vrste postupaka”, dodala je.

Iz HND-a su naveli da je odvjetnica Vanja Jurić jedna od najboljih domaćih odvjetnica iz područja medijskog prava.

Jurić pruža besplatnu pravnu pomoć članovima HND-a u okviru Centra za zaštitu slobode izražavanja. Više od deset godina zastupa različite medijske nakladnike i novinare u SLAPP-predmetima. Jurić zastupa i predsjednika HND-a Hrvoja Zovka i predsjednicu ogranka HND-a na HTV-u Sanju Mikleušević Pavić u sporovima koje je protiv njih pokrenula Hrvatska radiotelevizija, priopćili su iz HND-a.

Stručna skupina Europske komisije za SLAPP tužbe nastala je u okviru strategije EK za učinkovitiju zaštitu novinara i civilnog društva od strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), kako je najavljeno u njezinu Programu rada za 2021. godinu, kao jedan od prioriteta nedavno usvojenog Akcijskog plana za europsku demokraciju. Skupina stručnjaka će pružati savjete o mogućim političkim inicijativama u borbi protiv SLAPP-a i pružati podršku žrtvama SLAPP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!